TRENDBOX BV

2.3 miljoen huishoudens bezig met grote schoonmaak

Het begin van de lente is voor precies éénderde van alle Nederlandse huishoudens aanleiding om het eigen huis grondig te reinigen. Hoezeer bepaalde gebruiken in de samenleving ook veranderen, deze traditionele grote schoonmaak wordt nog steeds in ere gehouden. In 1997 gaf immers een in omvang nauwelijks afwijkende groep van 35% aan, dat het huis een grote beurt zou ondergaan.

Opvallend is, dat vooral in jongere huishoudens tot 35 jaar dezer dagen massaal wordt geklopt, geveegd en gepoetst. Bijna de helft van deze groep (48%) is bezig met de grote schoonmaak, terwijl dat in de groep 35-64 jarigen met 26% beduidend lager ligt. Dit blijkt uit een landelijk representatief onderzoek onder n=505 Nederlanders van 16 jaar en ouder, dat Trendbox eind maart uitvoerde.

Het lentegevoel
Het symbolische belang van de lente als frisse start van een nieuw seizoen blijkt evenzeer uit het feit, dat 44% van de Nederlanders voor zichzelf bepaalde rituelen of gewoontes aan dit seizoen verbindt. Verreweg de meeste zaken die daarbij genoemd worden, hebben ook het karakter van een grote schoonmaakbeurt. De tuin wordt opgeknapt, kleding gewassen of gewisseld, de auto wordt extra gepoetst en de caravan uit de stalling gehaald, de hogedrukspuit wordt op tuinmeubels gezet, de kapper wordt nog eens extra bezocht, er wordt geverfd en behangen, gordijnen worden gewassen en tapijten gereinigd... en dan een kopje ontslakkingsthee toe. Winterdepressies worden bijna letterlijk weggepoetst, en door het aardse bezit schoon te maken ondergaat ook het hoofd een reinigingskuur.

Binnenshuis
Terug naar de grote schoonmaak. Dit begrip wordt door de Nederlander zeer letterlijk genomen, want huiskamers worden in alle gevallen meegenomen, terwijl dat in nauwelijks mindere mate ook geldt voor badkamers en toiletten (99%), slaapkamers (97%) en keukens (96%). Als er binnenshuis al zeep en energie gespaard wordt, dan geldt dat vooral studeer- of hobbykamers, waarvan ongeveer 12% géén schoonmaakbeurt ondergaat.

Buitenshuis
Tot het opruimen of reinigen van de buitenboel en schuren/garages nodigt de lente kennelijk minder uit. In iets meer dan een kwart van de gevallen wordt de buitenboel (ramen, kozijnen e.d.) over geslagen, terwijl 42% van alle schuren of garages de dans ontspringt. Die klussen worden waarschijnlijk bewaard tot het weer wat aangenamer is.

Sociaal gebeuren
Eenderde van de grote schoonmaakbuurten kunnen tot slot in zekere zin ook gezien worden als sociale gebeurtenissen. Niet alleen degene die normaal gesproken het huis schoonhoudt is dan aan het werk, maar er worden ook anderen bij de klus ingeschakeld.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met: Trendbox BV
tel: 020 - 669 44 14
Ruurd Hielkema
(directeur)
ruurd.hielkema@trendbox.nl


07 apr 04 06:00