Gemeente Amersfoort

Kunst van Amersfoortse kunstenaars met korting te koop

datum: 6 april 2004

Burgemeester en wethouders verzoeken De Zonnehof om in het twee kwartaal van 2004 weer een kunstaankoopronde te organiseren. Daarin worden werken van professionele Amersfoortse kunstenaars aangekocht voor de gemeentelijke kunstcollectie. De aankoopronde wordt gecombineerd met de regeling Aankooppremie Kunstwerken Particulieren. Op grond van deze regeling kunnen particulieren kunst kopen met korting.

De kunstaankoopronde is een vast onderdeel van het gemeentelijk beleid voor beeldende kunst. De gemeentelijke kunstcollectie wordt actueel gehouden met de aankoop van kunstwerken van professionele Amersfoortse beeldend kunstenaars. Zo biedt de collectie een overzicht van wat Amersfoort op het terrein van beeldende kunst te bieden heeft. Daarnaast kunnen Amersfoortse beeldend kunstenaars zich aan een breed publiek presenteren tijdens de tentoonstelling rond de aankoopronde.

Selectiecriteria
De adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving adviseert het college over de aankoop van kunstwerken. Bij de selectie is de kunstinhoudelijke kwaliteit het belangrijkste criterium. Verder wordt rekening gehouden met een aantal functionele criteria, zoals de plaatsbaarheid en beheersbaarheid van het werk, de mate waarin het werk de collectie aanvult en de relatie tussen de prijs en het werk. Bij de aankoopronde in 2004 wil het college in de eerste plaats geschikte kunstwerken selecteren voor de (semi)openbare ruimten van Sociale Zekerheid die momenteel worden verbouwd.

20% korting op de aankoopprijs
In 2002 is de regeling Aankooppremie Kunstwerken Particulieren gekoppeld aan de kunstaankoopronde. De aankooppremie heeft tot doel particulieren te stimuleren kunst van Amersfoortse kunstenaars te kopen. Zo verbetert de marktpositie van kunstenaars en is het bezit van kunst voor een breder publiek mogelijk. De aankooppremie wordt per ronde vastgesteld. Voor deze ronde heeft het college de premie vastgesteld op 20% van de aankoopprijs.

Tentoonstelling
De kunstaankoopronde staat open voor alle Amersfoortse beeldend kunstenaars en vormgevers die staan ingeschreven in het documentatiebestand van De Zonnehof. Zij kunnen een aantal kunstwerken inzenden. Met deze werken wordt in het Rietveld paviljoen van De Zonnehof een verkooptentoonstelling ingericht. Die is een maand lang te bezichtigen. Particulieren kunnen tijdens deze periode kunstwerken aankopen met 20% korting.

Publieksprijs
Tijdens de tentoonstelling wordt het publiek uitgenodigd om een stem uit te brengen op een favoriet kunstwerk. Het kunstwerk met de meeste stemmen wordt de publieksprijs die onder de mensen die gestemd hebben wordt verloot. Op de laatste dag van de tentoonstelling maakt de adviescommissie Beeldende Kunst en Vormgeving een selectie van kunstwerken voor de gemeentelijke kunstcollectie. Particulieren hebben dus de eerste keuze. Als de commissie een werk kiest dat al is verkocht, kan bij de kunstenaar een atelierbezoek worden afgelegd om een ander werk te selecteren. Op de feestelijke slotmiddag wordt bekend gemaakt hoeveel kunstwerken er zijn verkocht aan particulieren, welk kunstwerk de publieksprijs heeft gewonnen en welke kunstwerken zijn geselecteerd voor de gemeentelijke kunstcollectie.