Gemeente Amersfoort

Tussenevualuatie wijkwethouderschap: vooral doorgaan

datum: 6 april 2004

Vanaf najaar 2002 is er voor elke wijk in Amersfoort een wijkwethouder. Afgesproken was om halverwege het collegeperiode (medio 2004) het wijkwethouderschap te evalueren en de bevindingen en conclusies hiervan mee te nemen in het tweede deel van de raadsperiode. De wijkwethouders zijn zelf tevreden over hoe het tot nu toe verloopt en willen op dezelfde voet doorgaan. In de Stadspeiling 2005 zal de mening en beleving van de burgers over wijkwethouderschap gepeild worden.

Tot januari 2004 zijn 126 bezoeken/activiteiten van de wethouders in de wijken geweest. Dat betekent gemiddeld twee wijkbezoeken per week. 79% hiervan is puur ingegeven door het wijkwethouderschap. Het resterende 21% valt ook onder de wijkbezoeken maar zijn vanuit vakportefeuille ingevuld. Ingeschat wordt dat de wijkwethouders samen ruim 4.000 wijkbewoners ontmoet hebben. De wethouders zijn zelf zeer positief gestemd over deze contacten, zien het als absolute meerwaarde en gebruiken het verworven inzicht ook bij de andere aspecten van hun werk.

Een wijkwethouder is het bestuurlijke 'oog en oor' in de wijk. Het college wil de zichtbaarheid in de wijken vergroten en de relatie tussen bestuur en bevolking verbeteren. Daarmee toont het college zijn betrokkenheid en krijgt meer kennis over wat er in de wijken speelt. Elke wethouder is anders en de wijken verschillen van elkaar. Daarom was gekozen voor een persoonlijke en op de wijk afgestemde invulling van wijkwethouderschap.