Ingezonden persbericht


Persbericht
7 april 2004

VERTROUWEN IN NEDERLANDSE REGERING BEREIKT DIEPTEPUNT

Vertrouwen in werkgelegenheidsbeleid neemt drastisch af

Nederlanders zijn niet te spreken over de wijze waarop de huidige regering ons land momenteel bestuurt. Volgens de bevolking zijn politici de minst betrouwbare beroepsgroep. Slechts 19% heeft vertrouwen in de integriteit van politici. In de lijst van onderzochte instellingen staat de nationale overheid met 31% onderaan. Daarnaast daalde ook het vertrouwen in het regeringsbeleid op alle fronten. Een en ander blijkt uit het onderzoek European Trusted Brands 2004 van Reader's Digest. Voor dit jaarlijkse onderzoek heeft Reader's Digest 29.000 consumenten in 14 Europese landen ondervraagd naar hun vertrouwen in instellingen, regeringsbeleid en beroepsgroepen.

Vertrouwen in overheid daalt sterk
Het vertrouwen in de overheid is ten opzichte van vorig jaar met 8% afgenomen naar 31%. Ook het vertrouwen in het beleid van de verschillende ministeries is op alle fronten gedaald. Men maakt zich met name druk over het beleid ten aanzien van werkgelegenheid. Slechts 26% heeft vertrouwen in het werkgelegenheidsbeleid, wat bijna een halvering is ten opzichte van vorig jaar. Ook het beleid ten aanzien van de sociale zorg (27%) en ouderenzorg (23%) is voor de gemiddelde Nederlander een kopzorg, beide categorieën verloren afgelopen jaar 15% aan vertrouwen. Ook op Europees niveau is er een daling in het vertrouwen in de overheid waar te nemen, hetzij een stuk minder drastisch dan in Nederland (afname met 5% naar 28%).

Vertrouwen in openbaar vervoer neemt toe
Voor het eerst sinds jaren is het vertrouwen in het openbaar vervoer weer toegenomen. Het vertrouwen kende een stijging van 10% en komt nu uit op 33%. Hiermee is het openbaar vervoer de sterkste stijger ten opzichte van vorig jaar. Met uitzondering van het leger (van 46% naar 50%) en de politie (van 55% naar 56%) hebben de overige instellingen dit jaar aan vertrouwen ingeboet. De media komen wederom als beste uit de bus en eindigen als meest betrouwbare instellingen met respectievelijk 75% voor radio en 68% voor televisie. De schrijvende pers eindigt ook dit jaar op de derde plaats met 64%. Ook in Europa scoort radio als medium het hoogst en de nationale overheid met 28% het laagst. Op Europees niveau is het openbaar vervoer één van de weinige instellingen waarin het vertrouwen is toegenomen (van 53% naar 56%).

Beroepsgroepen
Naast de slechte score in Nederland (19%) genieten politici ook in Europa (10%) zeer weinig vertrouwen. De brandweer kreeg als beroepsgroep dit jaar met 97% wederom de hoogste waardering. Nederlanders hebben ook veel vertrouwen in verpleegkundigen (94%), piloten (92%) en doktoren (90%). De grootste stijger vormen dit jaar de advocaten (van 51% naar 59%). De grootste daling in vertrouwen vond plaats in de taxibranche, waar taxichauffeurs vorig jaar nog 60% vertrouwen kregen, is dat inmiddels gedaald naar 50%. Ook apothekers (87%) komen er met een daling van 8% ten opzichte van vorig jaar een stuk slechter vanaf.

Over Reader's Digest
Reader's Digest is een internationale uitgeverij die in 1922 werd opgericht in de Verenigde Staten met de publicatie van het gelijknamige tijdschrift. In Nederland is het tijdschrift bekend als Reader's Digest, Het Beste voor Nederland. Dit tijdschrift is uitgegroeid tot het grootste ter wereld met 48 edities en 100 miljoen lezers wereldwijd. Inmiddels is The Reader's Digest Association Inc. een vooraanstaande uitgeverij met een compleet assortiment aan onderhoudende en informatieve producten als boeken, muziekcollecties, videoproducten, audioboeken, special interest bladen en multimedia producten.

###


Ingezonden persbericht