Gemeente 's-Hertogenbosch

07-04-2004

Had de hertog van Brabant zweethanden?

Bijzonder archiefstuk naar Noordbrabants Museum

Binnenkort geeft het Stadsarchief 's-Hertogenbosch een van de kostbaarste archiefstukken uit handen. Het uit de vijftiende en zestiende eeuw daterende zogenaamde Rood Privilegeboek zal als langdurige bruikleen permanent in het Noordbrabants Museum worden tentoongesteld. Een nieuw artikel van de Nijmeegse kunsthistoricus prof. dr. Jos Koldeweij komt terug op een van de oude mythen rond dit bijzondere handschrift: op de kruisigingsminiatuur legden de hertogen van Brabant de eed af.

Het 'Roodt Previlegieboek' is een in 1580 in één band bijeengebonden verzameling van merendeels aanzienlijk oudere teksten. Dit betreft afschriften van voor de stad belangrijke akten, brieven en verslagen van verschillende 'Blijde inkomsten' van de Brabantse hertogen. Tijdens de plechtige ontvangsten van de hertogen in de Brabantse steden bekrachtigde de hertog de Brabantse 'grondwet' door met de hand de eed op het evangelie af te leggen.In 's-Hertogenbosch werd deze plechtige eed volgens overlevering gezworen op de miniatuur van de gekruisigde Christus in het Rood Privilegeboek. Koldeweij betoogt in zijn artikel in het nieuwste nummer van het tijdschrift Bossche Bladen dat de vele eedsafleggingen van de hertogen en de stadsbestuurders de miniatuur blijvend hebben beschadigd. Deze opvatting van gebruiksslijtage staat haaks op de oude overlevering, dat de beschadigingen het gevolg zijn van doelbewuste vernieling tijdens de beeldenstorm.

Het nieuwe nummer van Bossche Bladen bevat verder bijdragen over een in Weert ontdekte kroniek van 's-Hertogenbosch, over de wandschildering van Antoon Derkinderen (1859-1925) in het Bossche stadhuis, over verkleinwoorden in het Meierijs en het Bosch, over de geschiedenis van de krant in 's-Hertogenbosch, over de bloemschilderingen van Jacob Campo Weyerman (1677-1747) en over 's-Hertogenbosch als centrum van de neogotische kerkelijke beeldhouwkunst.

Bossche Bladen. Cultuurhistorisch magazine voor 's-Hertogenbosch jaargang 6 (2004) nr. 1 is als los nummer voor ? 4,50 onder meer verkrijgbaar bij het Stadsarchief 's-Hertogenbosch, Bloemenkamp 50. Een introductie-abonnement voor 2004 (4 nummers) kost ? 12,50 (normaal ? 16,00).

EINDE PERSBERICHT


Noot voor de redactie (dus