Provincie Limburg

Provincie steunt Noord-Limburgse kandidatuur voor Floriade 2012 Initiatief van Helden, Horst aan de Maas, Venlo en Venray

Om de kandidatuur regio Venlo voor de Floriade in 2012 te steunen, verlenen Gedeputeerde Staten (GS) een bijdrage voor de voorbereiding van een bidbook dat de concrete plannen van de regio over het voetlicht brengt. Deze tienjaarlijkse wereldtuinbouw¬tentoonstelling kan een bijdrage leveren aan het provinciaal beleidsspeerpunt kwaliteitsimpuls toerisme, dat een onderdeel vorm van Ruimte voor Limburg, een van de centrale beleidsthemas voor deze coalitieperiode.

De gemeenteraden van Helden, Horst aan de Maas, Venlo en Venray zijn medio 2003 allen akkoord gegaan met de kandidaatstelling van de regio voor de eerstvolgende Floriade in 2012. Een evenement van wereldformaat als de Floriade is een unieke gelegenheid om de regio Venlo als tweede tuinbouwgebied van Nederland een stevige impuls te geven, vinden Gedeputeerde Staten. De Floriade komt ten goede aan het bedrijfsleven op het gebied van de productie,
ontwikkelingsmogelijkheden, vermarkting, handel, kennis, toelevering en innovatie. Ook recreatie en toerisme worden er nadrukkelijk door gestimuleerd.

Voor het organiseren van die Floriade zijn momenteel zeven Nederlandse regios kandidaat. GS verwachten dat de regio Venlo tot de zes regios zal behoren die door de organiserende Nederlandse Tuinbouwraad worden uitgenodigd om een zogeheten bidbook te maken. Een bidbook geeft inzicht in het beoogde ontwerp, de locatie en de werkzaamheden die moeten gebeuren om de locatie geschikt te maken voor de Floriade. Om daarvoor een langere voorbereidingstijd ter beschikking te hebben, start de regio die voorbereidingen al eerder. GS steunen die benadering en dragen 375.000,- bij in de voorbereidingskosten, die worden ingeschat op 840.000,- exclusief BTW.

7-4-2004 09:16