Provincie Limburg

Provincie beoordeelt bestuurlijke verbeterplannen handhavingspartners GS stellen beoordelingsmethodiek vast

Alle handhavingsinstanties in Nederland moeten op 1 januari 2005 voldoen aan landelijk vastgestelde criteria voor de professionalisering van milieuhandhaving. In dat verband dienen alle handhavingspartners in Limburg een verbeterplan op te stellen. Dit verbeterplan dient door de Provincie, vanuit haar rol als regisseur, getoetst te worden. Voor die toetsing hebben Gedeputeerde Staten (GS) vandaag een beoordelingsmethodiek vastgesteld. GS hebben tevens besloten om de voortgang van het project Professionalisering milieuhandhaving actief te communiceren via de provinciale website.

In het verbeterplan geven de Limburgse handhavingspartners aan welke verbeteracties zij individueel zullen ondernemen om te komen tot een adequatere handhaving in Limburg. De Provincie toetst en/of clustert de verbeterplannen en ziet toe op de implementatie. Op 1 januari 2005 moeten alle handhavingspartners in Limburg 100% voldoen aan de kwaliteitscriteria die door het Ministerie van VROM, Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Unie van Waterschappen zijn opgesteld. De verdere voortgang van het project Professionalisering milieuhandhaving zal gecommuniceerd worden via de website van de Provincie, www.limburg.nl

In januari 2003 hebben alle handhavingsinstanties in Nederland zich gemeten aan de landelijk vastgestelde kwaliteitscriteria. Deze toetsing leverde een uitgangssituatie op, een zogenaamde nulmeting. Vervolgens hebben zij verbeterplannen opgesteld. Deze zijn door de Provincie getoetst. In oktober 2003 heeft de Provincie Limburg de handhavingsorganisaties meegedeeld dat er bij de meeste gemeenten onvoldoende garanties werden gegeven voor doorwerking van het verbeterproces in de praktijk en het aangaan van samenwerkingsverbanden. Zij heeft daarop de termijn voor het indienen van de verbeterplannen uitgesteld tot 1 maart 2004. 29 van de 47 Limburgse gemeenten en de bovenregionale partners hebben vervolgens het verbeterplan tijdig ingediend.

7-4-2004 09:15