Provincie Limburg

Aanpassing Reconstructie na amendement en moties Staten Reconstructieplan Noord- en Midden-Limburg

Gedeputeerde Staten (GS) hebben zich gebogen over de uitvoering van een amendement en vijf moties die Provinciale Staten bij de vaststelling van het Reconstructieplan voor Noord- en Midden-Limburg hebben aangenomen. GS lichten dit in een brief aan de Staten toe. Bij één van de moties tekenen GS beargumenteerd aan, dat zij het onwenselijk vinden om die uit te voeren.

Bij motie hadden Provinciale Staten op 5 maart aan GS opgedragen, om het Uitwerkingsplan knelgevallen zonering intensieve veehouderij niet te beperken tot bedrijven waarvan de bouwkavel doorsneden wordt door een zonegrens, maar uit te breiden tot alle bedrijven in extensiveringsgebieden die onevenredig zwaar worden getroffen. GS tekenen daarbij aan, dat uitvoering van deze motie waarschijnlijk concreet betekent dat het uitwerkingsplan voor knelgevallen op álle bedrijven in extensiveringsgebied betrekking zal hebben. Er moet immers rekening mee worden gehouden, dat alle intensieve veehouderijen in extensiveringsgebieden zich zullen melden in de fase voor het indienen van bedenkingen. Dat zou kunnen leiden tot een volledige heroverweging van de aanwijzing van de extensiveringsgebieden direct na vaststelling van het Reconstructieplan. Uit oogpunt van rechtszekerheid vinden Gedeputeerde Staten dit onwenselijk. Bovendien verwachten GS dat een dergelijk uitwerkingsplan op problemen zal stuiten bij de goedkeuring door de betrokken ministers. GS willen het uitwerkingsplan voor knelpunten daarom volgens hun eerder voorstel beperken tot die bedrijven, waarvan de bouwkavel deels in de ene en deels in de andere zone liggen. Mochten zich in de loop van de tijd andere situaties voordoen, waar sprake is van een onevenredig zwaar getroffen bedrijf, dan zullen GS bekijken of dit tot een aparte planwijziging aanleiding geeft.
GS geven in hun brief aan de Staten aan, hoe zij het amendement van Provinciale Staten uitvoeren. Datzelfde geldt voor de vier overige moties van de Staten.

7-4-2004 09:16