Gemeente Apeldoorn

B. en w. Apeldoorn niet in beroep tegen milieuvergunning Fibroned

Gedeputeerde Staten van de provincie Gelderland hebben op 3 februari de milieuvergunning verleend voor het bedrijf Fibroned. De termijn van terinzagelegging van de vergunning en voor het aantekenen van beroep en eventueel het indienen van een verzoek om voorlopige voorziening bij de Raad van State loopt tot en met 8 april. Het college van burgemeester en wethouders gaat niet in beroep en is van mening dat Gededuteerde Staten de vergunningprocedure zorgvuldig hebben gevoerd. Verder is gebleken dat Fibroned kan voldoen aan de nationaal geldende grenswaarden voor luchtkwaliteit en de landelijk en provinciaal gebruikelijke normstelling voor stankhinder. De in de vergunning opgenomen grenswaarden bieden voldoende waarborgen voor de gezondheid van de omwonende inwoners van Apeldoorn.

Het college van b. en w. heeft inzake Fibroned een wettelijke adviesrol ingevolge de Wet Milieubeheer en de provicie is het vergunningverlenend bestuursorgaan. Voor wat betreft de bouwvergunning zijn b. en w. het vergunningverlenend bestuursorgaan. Dit laat onverlet dat het college van b. en w. het vergunningtraject kritisch heeft gevolgd en zich daartoe heeft laten adviseren door de externe bureaus Tebodin, Witteveen en Bos en TAUW. Het college is van mening zorgvuldig de vergunningprocedure te hebben gevolgd.

In het vergunningtraject is door de provincie gekozen voor een uitvoerige informatie- en overlegfase, alvorens te komen tot een nieuwe ontwerpvergunning. De gesprekken vonden plaats onder leiding van een onafhankelijke voorzitter en in een interactief proces werden aldus de zorgpunten en de mogelijke oplossingen besproken. De gebundelde openbare verslagen geven een beeld van deze fase. De vergunning, geldend voor 10 jaar, is verleend voor de verbranding van maximaal 385.000 ton pluimveemest per jaar, aan te voeren in gesloten vrachtautos en te lossen in een gesloten ontvangsthal. Hiervan kan maximaal 85.000 ton pluimveemest per jaar vervangen worden door biomassastromen, bestaande uit bijvoorbeeld cacaodoppen, houtkorrels, stro en composteringsrestant.

De vestiging van Fibroned past in het beleid van de gemeente om in 2020 een energieneutrale stad te zijn.

In de vergunning zijn door de provincie verplichtingen opgelegd met het oog op de naleving, milieuverslaglegging, emissiemetingen, opleveringscontroles, etc.. Handhavingsgegevens van de provincie zijn openbaar. De grenswaarden voor luchtverontreinigende stoffen zijn in overeenstemming met Europees recht en het landelijk Besluit verbranden afvalstoffen (Bva) dat per 15 april 2004 in werking treedt. De emissiebeperkende maatregelen voldoen aan het ALARA-principe (As Low As Reasonably Achievable) in de Wet Milieubeheer. Er is geen wettelijke ruimte voor strengere normen of aanvullende (technische) voorzieningen, dan wel is dit niet redelijk in de zin van ALARA.

Het provinciale rapport Risico-evaluatie van de emissie van diverse stoffen naar de lucht van Fibroned te Apeldoorn beschrijft dat in alle gevallen, zelfs bij langdurige blootstelling aan de emissies van Fibroned, er sprake is van verwaarloosbare extra blootstelling van de Apeldoornse bevolking. De algemene conclusie van het onderzoek is, dat geen gevolgen voor de volksgezondheid zijn te verwachten. De in de vergunning opgenomen grenswaarden bieden voldoende waarborgen voor de gezondheid.

Op grond van de gevoerde procedure en de conclusies ten aanzien van de uitgevoerde gezondheidsonderzoeken, is er geen reden tot het instellen van beroep door de gemeente Apeldoorn.

Voor het laatst bijgewerkt op: 7-apr-2004 08:26