Openbaar Ministerie

Amsterdam, 7 april 2004

Hoger beroep ingesteld in zaak Anja Joos

Het Openbaar Ministerie heeft hoger beroep ingesteld tegen zeven van de acht uitspraken inzake de gewelddadige dood van Anja Joos.

De twee hoofdverdachten (G. en B.) werden door de rechtbank veroordeeld tot respectievelijk 18 maanden en drie jaar gevangenisstraf. De rechtbank achtte deze ongelijke uitkomst maatschappelijk moeilijk uit te leggen, maar onvermijdelijk gezien de opbouw van de aanklacht in de zaak tegen de hoofdverdachte (G.).

Het OM is het met deze uitspraken niet eens. In de eerste plaats is het OM van mening dat uit de bewijsmiddelen volgt dat G. strafrechtelijk aansprakelijk is voor het overlijden van Anja Joos. Daarnaast is het OM het uit principieel oogpunt niet eens met de aanname van de rechtbank dat, nu zij om technische reden komt tot een bewezenverklaring van een lichter strafbaar feit, dit onontkoombaar zou moeten leiden tot een lichtere strafoplegging, terwijl het nog immer om hetzelfde feitencomplex gaat.
De keuze in de tenlastelegging impliceert geenszins een inperking in de straftoemetingsvrijheid van de rechtbank. De rechtbank had, gelet op de bewezenverklaring (openlijke geweldpleging, enig lichamelijk letsel ten gevolge) een maximale straf van 6 jaar op kunnen leggen. Gelet op het bovenstaande was oplegging van een hogere straf wel degelijk mogelijk en, gelet op het feitencomplex waarbinnen het bewezenverklaarde feit heeft plaatsgevonden, ook geboden.

In de zaak tegen B. is eveneens appèl ingesteld, hoewel de opgelegde straf in die zaak - drie jaar - in overeenstemming was met de eis van de officier van justitie. In deze zaak werden echter andere feiten bewezen geacht dan het OM voor ogen stond. Bovendien vindt het OM het belangrijk dat het Gerechtshof de zaken tegen B. én G. tegelijk kan beoordelen.

In de andere zaken werd geappelleerd omdat in die zaken ook de verdachten hoger beroep instelden, en het OM hogere straffen heeft geëist dan werden opgelegd.
In de zaak van verdachte J. D. is geen appèl ingesteld door het OM; deze verdachte werd conform de eis van de officier van justitie veroordeeld, en voor de feiten die ook het OM bewijsbaar vond.