Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu

Kinkhoestvaccinatie 7 april 2004

De Gezondheidsraad heeft vandaag de minister van VWS geadviseerd over kinkhoestvaccinatie in het Rijksvaccinatieprogramma. Het RIVM adviseert dringend om in afwachting van de besluitvorming hierover, kinderen te blijven inenten met het bestaande DKTP-Hib-vaccin. Hiermee worden jaarlijks naar schatting 150.000 gevallen van kinkhoest en 150 sterfgevallen voorkomen.

nieuwsbrief voor professionals folder over kinkhoest meer informatie folder over veiligheid van vaccinaties

Milieu- en Natuurplanbureau nieuwe regievoerder Emissieregistratie 6 april 2004

Jaarlijks stellen Nederlandse instituten gezamenlijk één set van cijfers vast voor de uitstoot van verontreinigende stoffen naar het milieu. Daarmee kan de voortgang in het milieubeleid op een eenduidige wijze getoetst worden. De regie over dit proces ligt sinds vrijdag 2 april bij het Milieu- en Natuurplanbureau van het RIVM.

meer informatie

Selectie van onderwerpen in Infectieziekten Bulletin 15.03 5 april 2004


* Infectieziekteautoriteit in oprichting

* Import van eieren leidt tot meer gastro-enteritis
* Cryptosporidium in zwembad

* Influenzaseizoen in teken van antigene drift
* E. coli 0157:H7 in eigen grondwaterputten

naar de site

Nieuwe kaarten op de site 'Geluid in Nederland' 5 april 2004

Op de interactieve website 'Geluid in Nederland' zijn nieuwe, verbeterde geluidkaarten geplaatst. Tevens is een aantal kaarten toegevoegd die de lokale luchtkwaliteit langs hoofdwegen weergeven. Met behulp van deze atlas is het mogelijk de effecten van diverse geluidswerende en geluidpreventieve maatregelen te beoordelen. naar de interactieve atlas

naar de site

Verlenging contract ETC/ACC 17 maart 2004

Het Europese Milieuagentschap heeft het bestaande contract met het Milieu- en Natuurplanbureau van het RIVM voor het Europese Thematische Centrum voor Lucht en Klimaatverandering (ETC/ACC) verlengd tot en met 2006. Het centrum ondersteunt het EU-beleid op het terrein van luchtverontreiniging en klimaatverandering.

meer informatie

Import van eieren leidt tot meer buikgriep door Salmonella 12 maart 2004

In 2003 waren er naar schatting 7500 extra gevallen van buikgriep door Salmonella Enteritidis. De import van besmette eieren werd als meest waarschijnlijke oorzaak aangewezen. Het tekort aan eieren ontstond door de vogelgriepuitbraak. Het onderzoek werd onder andere met CIDC-Lelystad uitgevoerd.

naar het rapport

Dossier Vogelgriep 5 maart 2004

Het RIVM is gestart met een dossier over vogelgriep in Azië. Het dossier wordt wekelijks geactualiseerd. Inmiddels hebben 8 Aziatische landen te maken hebben met vogelgriep door aviaire-influenza-A-H5N1.

meer informatie

Nieuwe informatie in het Milieu- en Natuurcompendium 2 maart 2004

Veel cijfers en feiten over onder andere geluid- en geurhinder, luchtkwaliteit en aantallen bedreigde diersoorten zijn per 1 maart geactualiseerd. Een overzicht van vernieuwde pagina's vindt u in het dossier Nieuw in het Compendium.

naar dossier Nieuw in het Compendium

Toename buikgriep door nieuw norovirus 27 februari 2004
In 2002 zijn uitbraken van buikgriep door norovirussen sterk toegenomen en veroorzaakt door een nieuwe norovirusvariant. Dit blijkt uit een Europese studie die gepubliceerd is in het tijdschrift The Lancet.

naar artikel

Voorbereiding belangrijk om uitbraak vogelgriep te beperken 20 februari 2004

Een goede voorbereiding met onder andere een adequate gezondheidsbewaking is belangrijk om de omvang van een nieuwe uitbraak te beperken. Tijdens de Nederlandse vogelgriepuitbraak van 2003 werd een relatief groot aantal mensen besmet door het pluimvee. Ook heeft het virus zich van mens-op-mens verspreid. Dat blijkt uit de evaluatie van de Nederlandse vogelgriepuitbraak van 2003, die gepubliceerd is in the Lancet.

naar artikel

Effect extra kinkhoestvaccinatie nu zichtbaar 17 februari 2004

De introductie van een extra vaccinatie voor 4-jarigen in het Rijksvaccinatieprogramma heeft geleid tot een daling van het aantal ziektegevallen in deze leeftijdsgroep. Het aantal ziektegevallen in de totale bevolking is echter nog steeds hoger dan in het begin van de jaren negentig. .

naar persbericht naar het rapport

Bevolking Nederland mogelijk naar ruim 20 miljoen 16 februari 2004

In 2050 zal de Nederlandse bevolkingsomvang liggen tussen de 15 en ruim 20 miljoen inwoners. Dit staat in de door CBS en het Milieu- en Natuurplanbureau uitgebrachte studie Lange-termijn bevolkingsscenarios voor Nederland. Voor vier toekomstscenarios is onderzocht hoe het aantal kinderen per vrouw, de levensverwachting en de migratie zich de komende vijftig jaar zullen ontwikkelen.

meer informatie naar persbericht naar het rapport

Kwaliteit drinkwater in Nederland in 2002 goed 9 februari 2004

In 2002 was de kwaliteit van het drinkwater goed. Op enkele locaties zijn incidenteel overschrijdingen opgetreden bijvoorbeeld voor trihalomethanen, nikkel, ijzer en mangaan. De concentraties zijn van dien aard dat er geen nadelige effecten op de volksgezondheid zijn te verwachten. In 70 drinkwaterpompstations is het water onderzocht op legionella. In geen van de monsters is dit aangetroffen.

meer informatie naar het rapport

Belastingmaatregelen leiden tot meer files en CO2 6 februari 2004

Sinds 1 januari 2004 zijn nieuwe regels voor de fiscale behandeling van de auto van kracht. De maatregelen zijn vooral bedoeld om de regelgeving te vereenvoudigen, maar leiden daarnaast ook tot een verhoging van de automobiliteit en meer CO2-uitstoot. Dit concluderen de Adviesdienst Verkeer en Vervoer (AVV), het Milieu- en Natuurplanbureau (MNP-RIVM) en het Centraal Planbureau (CPB) in een gezamenlijke studie.

Meer informatie over milieueffecten Naar het CPB persbericht

Selectie van onderwerpen in Infectieziekten Bulletin 15.01 3 februari 2004


* Hepatitis A op Nijmeegs schoolkamp

* Het ontstaan van het RVP

* DOT en de Amsterdamse tuberculosebestrijding
* Het effect van verschillende interventies bij een influenzapandemie

* KNCV Tuberculosefonds bestaat 100 jaar

naar de site

Oude nieuwsberichten inzien? 19 februari 2004

U vindt de oudere nieuwsberichten in het archief.

naar archief van 2004

naar archief van 2003

naar archief van 2002

Postbus 1, 3720 BA Bilthoven, T:030-2749111, F:030-2742971 Home Agenda Contact