Gemeente Amersfoort

Gemeente houdt inspraak over nieuw welstandsbeleid

datum: 22 maart 2004

De eerste uitwerking van de nieuwe welstandsnota is klaar. Het college heeft de conceptnota met het nieuwe welstandsbeleid vrij gegeven voor inspraak. In deze conceptnota staan niet alleen nieuwe beleidsregels beschreven, maar is ook met beeldmateriaal aangegeven wat bedoeld wordt met het beleid. Op woensdag 7 april a.s. van 18.30 uur tot 21.30 uur wordt een inloopavond gehouden over de nieuwe welstandsnota.

In de welstandsnota wordt de totale gemeente Amersfoort in 31 gebieden opgesplitst. Al die delen hebben hun eigen karakter door hun historie, stedenbouwkundige opzet, vormgeving, straatbeeld, kleur- en materiaalgebruik en bebouwing. Vaak zijn het wijken, maar soms bepalen andere kenmerken de samenhang bijvoorbeeld met parken en buitengebieden.

Transparant
Het nieuwe welstandsbeleid maakt toetsing van bouwplannen transparanter. Doel van de welstandsnota is om de inzichtelijkheid, toetsbaarheid en openbaarheid van het welstandstoezicht te vergroten. In de welstandsnota worden onder andere de criteria gegeven waaraan de bouwplannen worden getoetst. Deze criteria zijn zo geformuleerd, dat ze hanteerbaar en uitvoerbaar zijn. Met het opstellen van een welstandsnota gaat welstand duidelijker onderdeel uitmaken van het gemeentelijk ruimtelijk beleid. Op 1 juli 2004 moet sprake zijn van een door de raad vastgesteld welstandsbeleid.

Inspraak
Voordat het college verder gaat met de uitwerking naar de definitieve welstandsnota, gaat ze eerst inspraak houden in de stad. De inspraak start op 24 maart en loopt tot 21 april. U kunt de concept-welstandsnota inzien bij de Informatiewinkel in Stadsinformatiecentrum De Observant tegenover het stadshuis. Het rapport is ongeveer 200 pagina's van omvang, voorzien van vele plattegronden en foto's.

Inloopavond
De inloopavond in het kader van de inspraakprocedure wordt gehouden in een van de bovenzalen van De Observant op woensdag 7 april a.s. van 18.30 uur tot 21.30 uur. De projectleider van de gemeente geeft daar een toelichting op het nieuwe welstandsbeleid. Er is alle gelegenheid voor het uitwisselen van informatie en het stellen van vragen.

Wat gebeurt er met de reacties?
Alle opmerkingen uit de schriftelijke reacties op de conceptnota worden opgenomen in een reactienota. Als een reactie aanleiding geeft tot een aanpassing in de conceptnota, dan staat dit ook in de inspraaknota. De aanpassingen worden verwerkt in de concept-welstandsnota, die samen met de inspraaknota naar het college gaat. Burgemeester en wethouders nemen dan een besluit over de welstandsnota en de reacties en leggen dat besluit voor aan de gemeenteraad. De raad stelt de nota vast.

Informatie
Mensen die schriftelijk reageren en bezoekers van de inloopavond worden uiteraard verder op de hoogte gehouden van de plannen. Zij krijgen de reactienota toegestuurd, met een toelichting op het collegebesluit. De data en agenda van de vergaderingen van de raadsadviescommissie en de gemeenteraad worden in deze Stadsberichten gemeld.

Schriftelijk reageren
Mensen die schriftelijk willen reageren op de conceptnota, kunnen dat tot 21 april doen. U kunt uw reactie sturen naar de gemeente Amersfoort, t.a.v. dhr. C. Gieze, Postbus 4000, 3800 EA Amersfoort.