Gemeente Leiden

De gemeenteraad belegt een inspraakavond om de mening van de stad hierover te horen.

Gemeente Leiden moet de komende jaren flink bezuinigen

Publicatiedatum: 2 april 2004

De gemeente Leiden staat forse bezuinigingen te wachten. Het college heeft in een voorstel aangegeven waarop naar hun mening bezuinigd kan worden. Het is aan de gemeenteraad om op 20 april over dit voorstel een beslissing te nemen. De gemeenteraad wil de mening van burgers en instellingen in de afweging betrekken en belegt hiervoor op 7 april een inspraakavond.

Griffie - Na de economische voorspoed van de afgelopen jaren staat Leiden nu bezuinigingen te wachten. De bezuinigingen in de komende jaren bedragen in totaal 10 miljoen euro. De gemeente zoekt de bezuinigingen zowel in het minder intensief uitvoeren dan wel afstoten van gemeentelijke taken, als in het efficiënter werken van de gemeentelijke organisatie. Ook gaan de leges van een aantal taken omhoog.

Bezuinigen is nodig omdat anders een fors tekort ontstaat. Dit komt mede door het feit dat de gemeente de komende jaren minder gelden te verwachten heeft van het Rijk.

Bezuinigen doet altijd pijn. Het betekent dat diensten die eerst wel geleverd werden aan de burgers nu niet meer, of minder geleverd zullen worden. Het betekent dus dat de gemeente voor moeilijke keuzes staat.

Het college is in februari met een uitgebreid voorstel gekomen voor de bezuinigingen. In dit voorstel zijn activiteiten of subsidies voor instellingen aangegeven die stopgezet worden of minder intensief uit worden gevoerd. Zo is bijvoorbeeld een voorstel van het college om te bezuinigen op sportondersteuning (jaarlijks 25.000 euro), op bepaalde milieutaken van de milieudienst (jaarlijks 200.000) en op de gemeentelijke ondersteuning van natuur- en milieueducatie voor scholen (jaarlijks 250.000 euro). Dit laatste betekent concreet dat het beheer van de schooltuinen overgedragen wordt aan de scholen zonder dat zij daar extra geld voor krijgen, dat kleine tentoonstellingen stop worden gezet en dat bezuinigd wordt op nieuwbouw van de kinderboerderij. Sommige activiteiten worden heroverwogen of gecombineerd om efficiencywinst te behalen. Zo stelt het college bijvoorbeeld voor om voor Leiden niet langer vast te houden aan een eigen meldpunt discriminatie. Het huidige meldpunt zal in de toekomst nog nauwer samen moeten werken met het meldpunt Haaglanden in Den Haag (voor de jaren 2006 2008 is dit een bezuiniging van 26.000 euro). Een aantal onderwerpen, zoals bijvoorbeeld de regionalisering van de brandweer, wordt nader onderzocht om te bezien hoeveel hierdoor te bezuinigen valt.

Schooltuinen

Schooltuinen. Foto: Gemeente Leiden

Het voorstel is de inspraak ingegaan, dat wil zeggen dat burgers en organisaties de mogelijkheid hebben gehad om op het voorstel te reageren. Dat hier veelvuldig gebruik van is gemaakt, getuige de 75 inspraakreacties. De reacties hadden met name betrekking op drie zaken. 1) het stopzetten of verminderen van subsidies aan bepaalde instellingen. 2) het stopzetten van de educatieve taken van natuur- en milieueducatie (NME) en 3) het op een andere wijze innen van de hondenbelasting, n.l. via de OZB-heffing. Naast schriftelijke reacties hebben meer dan 600 schoolkinderen actie gevoerd tegen het stopzetten van de NME. Zij hebben bij elkaar 12.645 handtekeningen opgehaald en deze handtekeningen aangeboden aan wethouder Rogier van der Sande.

Het college heeft de reacties in overweging genomen, maar in de vergadering van 30 maart toch besloten om het voorstel voor de bezuinigingen overeind te houden. Nu is het woord aan de gemeenteraad. De verschillende raadscommissies zullen zich over de voorstellen buigen en op 20 april zal de raad een definitief besluit nemen over de voorgestelde bezuinigingen.

De raad wil in dit besluit graag de argumenten van de burgers en de instellingen in de stad meewegen. Daarom belegt de gemeenteraad op 7 april een inspraakavond. De 75 burgers en instellingen die ingesproken zijn inmiddels per brief voor deze inspraakavond uitgenodigd. Maar ook anderen zijn van harte welkom. De raad wil graag horen welke gevolgen van de voorgestelde bezuinigingen worden verwacht en wat mogelijke alternatieven zijn. Want dat er bezuinigd moet worden, dat staat nu eenmaal buiten kijf.

U bent van harte welkom op 7 april op het stadhuis (ingang Breestraat) vanaf 20.00 uur. Als u wilt inspreken moet u zich wel aanmelden. U kunt dat doen via telefoonnummer 071-516 50 92. Ook kunt u een e-mail sturen: a.vander.giessen@leiden.nl. Wilt u wel zo vriendelijk zijn om het onderwerp te vermelden.

Deze pagina is gewijzigd op 1-04-2004