Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
EMBARGO TOT 7 APRIL

Kinderhulp-prijs 2004:

Problemen thuis?
Kinderen vertellen zelf hoe zij geholpen willen worden

'Ik wil dat er een meneer of mevrouw komt om mijn papa en mama te helpen zodat ze geen ruzie maken en ze beter voor mij, mijn broertje en mijn zusje kunnen zorgen' (jongen, 8 jaar)

'Praat met je directe omgeving! Erover zwijgen maakt het veel erger! Zoek hulp, blijf er niet mee rondlopen! (meisje, 14 jaar)

Ruzie en mishandeling moeten stoppen en volwassenen moeten meer naar kinderen luisteren. Dat is kort samengevat de mening van kinderen en jongeren die hebben meegedaan aan de Kinderhulp-prijs 2004. Hun inzendingen zijn indringend en aansprekend. Dit jaar deden 1400 kinderen (8-18 jaar) mee die onder de jeugdbescherming vallen; een recordaantal. Zij lieten in hun inzending zien hoe zij vinden dat kinderen met problemen geholpen moeten worden. De uitreiking van de hoofdprijzen vindt plaats op 7 april 2004. De Kinderhulp-prijs is een initiatief van het Nationaal Fonds Kinderhulp.

In tekeningen, collages, levensverhalen, gedichten en andere creatieve vormen vertellen de kinderen wat zij vinden dat er moet gebeuren als kinderen moeilijkheden thuis hebben. Zij roepen andere kinderen op om te gaan praten en niet met de problemen rond te blijven lopen. Voor hulpverleners is hun boodschap: luister naar wat kinderen zeggen, reageer op noodsignalen en overleg met kinderen wat er moet gebeuren. Kinderen willen het liefst dat er thuis hulp komt. Helpt dat niet dan gaan ze bij voorkeur bij bekenden wonen of naar een pleeggezin.

Voor de winnaars van de landelijke hoofdprijzen wordt een feestelijke prijsuitreiking georganiseerd, waaraan bekende Nederlanders meewerken. Op 7 april (16.30 uur) krijgt in Gelderland de winnares van de categorie 13-18 jaar de prijs uit handen van schaatser en Europees kampioen Mark Tuitert. Tuitert is lid van de schaatsploeg van de Sponsor Loterij. Hij schaatst met het logo van Kinderhulp, een van de begunstigden van de Sponsor Loterij. Op 7 april (14.30 uur) reikt Gerda Havertong in Limburg de eerste prijs uit aan de winnaar in de categorie 8-12 jaar. Havertong is lid van het comité van aanbeveling van het Nationaal Fonds Kinderhulp. Daarnaast zijn er in elke provincie prijsuitreikingen voor de provinciale winnaars; per provincie zijn er drie prijswinnaars per leeftijdscategorie.

De Kinderhulp-prijs is een initiatief van het Nationaal Fonds Kinderhulp. De prijs wordt dit jaar voor de vijfde keer uitgereikt. De uitvoering van de prijsvraag gebeurt door bureau WESP. Doel is ondermeer de stem laten horen van jongeren en kinderen in de jeugdzorg over hun leefsituatie. De jury van de Kinderhulp-prijs bestaat in meerderheid uit ervaringsdeskundigen: kinderen en jongeren die zelf met de jeugdzorg te maken hebben.

Het Nationaal Fonds Kinderhulp komt op voor kinderen in Nederland die het minder goed getroffen hebben, vaak als gevolg van een verstoorde situatie thuis. Via verschillende instanties voor jeugdzorg probeert Kinderhulp wat kleur in hun bestaan te brengen. Zij doet dit ondermeer door de financiering van extra's zoals een weekje op kampeervakantie, het lidmaatschap van een sportclub, een schommel bij een kindertehuis of een pakje van de Sint.

In Nederland vallen zo'n 25.000 kinderen onder de jeugdbescherming. Het merendeel (20.000 kinderen) heeft door de kinderrechter een gezinsvoogd van een bureau jeugdzorg toegewezen gekregen omdat er ernstige problemen in het gezin zijn. Van deze kinderen woont ruim 50 % thuis. De andere helft verblijft voor korte of langere tijd in een pleeggezin of internaat. De 5000 kinderen die onder voogdij staan worden langdurig niet meer door de eigen ouders opgevoed. Zij wonen in een pleeggezin, internaat of op kamers.

Sponsors van de Kinderhulp-prijs 2004 zijn: Nationaal Fonds Kinderhulp, Charitas, Stellingwerff Beintema, Raad voor de Kinderbescherming en Akinolyre.