Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)
* 200206430/1
Beroepen van AKZO Nobel Base Chemicals B.V., de Nederlandse Benzol Maatschappij B.V. en de Zuid-Hollandse Milieufederatie tegen de milieuvergunning die het college van gedeputeerde staten van Zuid-Holland heeft verleend aan AKZO Nobel voor een fabriek aan de Welplaatweg in Rotterdam-Botlek. De vergunning is verleend voor de productie en opslag van chloor, waterstof, loog, chloorbleekloog en zoutzuur. Ook behoort een chloorstation bij de fabriek. De beroepsgronden betreffen onder meer de aanvoer van chloor per trein, vergunningvoorschriften en milieubescherming.

* 200303093/1
Beroepen van inwoners van Eijsden tegen het besluit van provinciale staten van Limburg van 21 februari 2003 waarbij de aanvulling van het Provinciaal Omgevingsplan Limburg (POL) Bedrijventerrein Zuid-Limburg is vastgesteld. Het POL is een streekplan waarin toekomstige ontwikkelingen van het gebied in hoofdlijnen wordt aangegeven. In de POL-aanvulling Bedrijventerrein Zuid-Limburg zijn contouren rond de kern Maarland opgenomen. Deze contouren gelden als harde lijnen die niet overschreden mogen worden door nieuwe woon- en bedrijfsbebouwing.

* 200304062/1
Hoger beroep met betrekking tot de aanwijzing door de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van het fort bij Velsen tot beschermd monument. De eigenaren van het fort hebben beroep tegen dit besluit ingesteld. Het fort omvat een forteiland, de fortgracht, restanten van de betonnen fortbebouwing met onderdelen van het oorspronkelijk geschut, enkele grenspalen, een genieloods en de keelbeplanting. Het fort maakt deel uit van de voormalige Stelling van Amsterdam, de kringstelling van permanente verdedigingswerken rond de hoofdstad die als geheel door de UNESCO op de werelderfgoedlijst is geplaatst.

* 200304641/1 en 200306380/1
Beroep tegen het besluit van het college van gedeputeerde staten van Fryslân betreffende de weigering om handhavend op te treden tegen een bedrijf voor de inzameling van oud ijzer en andere materialen aan de Zwarteweg in Koudum. In beroep wordt onder meer
- gesteld dat het bedrijf te veel geluidsoverlast veroorzaakt en oud ijzer verspreidt.


* 200305613/1
Beroep tegen de milieuvergunning die het college van burgemeester en wethouders van Noordoostpolder heeft verleend voor een dierenpension aan de Hannie Schaftweg in Emmeloord. Op grond van deze vergunning mogen 25 katten en 25 honden in het pension worden gehouden. In beroep wordt gesteld dat het pension onaanvaardbare geluidsoverlast zal veroorzaken.