Leefbaar Utrecht

Persbericht
7 april 2004

Leefbaar Utrecht:
Opheldering noodzakelijk na uitlatingen korpschef Vogelzang inzake afzwakken preventief fouilleren

De fractie van Leefbaar Utrecht heeft vandaag schriftelijke vragen gesteld inzake het preventief fouilleren door de politie in de gemeente Utrecht. Aanleiding hiertoe zijn de uitlatingen van de Utrechtse korpschef de heer Vogelzang, die in een ANP-bericht stelt dat preventief fouilleren zijn langste tijd gehad heeft en alleen nog gericht (op veelplegers) ingezet zou moeten worden.

Momenteel wordt er in Utrecht in drie delen van de stad gebruik gemaakt van het veiligheidsinstrument preventief fouilleren (Lombok, Hoog Catharijne en op de Amsterdamsestraatweg), en Leefbaar Utrecht is daar een voorstander van. Blijkbaar is in het driehoeksoverleg tussen de burgemeester, de politie en het Openbaar Ministerie het instrument preventief fouilleren al geevalueerd en ongeschikt bevonden; anders kunnen wij de uitlatingen van de korpschef niet verklaren.

Leefbaar Utrecht wil van de burgemeester weten of zij de uitspraken van de korpschef onderschrijft én waarom de raadscommissie Veiligheid niet van tevoren geinformeerd is over deze beleidsevaluatie. Of, en daar is de fractie van Leefbaar Utrecht bang voor, is er weer sprake van een niet gecoordineerd proefballonnetje van meneer Vogelzang?