Universiteit van Amsterdam

Hoge concentratie schadelijke stoffen in Nederlandse wateren


Promotie Milieuchemie


donderdag 8 april 12.00 uur

Alkylfenol ethoxylaten (APEO) zijn synthetische stoffen die in grote hoeveelheden (wereldwijd ongeveer 700.000 ton per jaar) worden toegepast in industriële schoonmaakmiddelen. Niels Jonkers onderzocht de milieueffecten van deze stoffen en hun afbraakproducten. Enkele mogelijke afbraakproducten, bijvoorbeeld nonylfenol (NP), hebben onder meer een hormoonverstorend effect op organismen. In de nieuwe Europese milieuwetgeving van de Kaderrichtlijn Water worden APEO en NP dan ook als prioritair schadelijke stoffen geclassificeerd. Jonkers stelde de aanwezigheid van deze stoffen vast in de Rijnmond, Westerschelde en het Noordzeekustgebied. De hoogste concentraties werden gemeten op locaties ver uit de kust, hetgeen suggereert dat de scheepvaart een belangrijke bron is van deze stoffen. In meerdere gevallen werden concentraties van APEO en NP gevonden die boven de voorgestelde Maximum Toelaatbare Risiconiveau s (MTR) liggen.

C.C.A. Jonkers: Environmental behaviour of nonylphenol ethoxylates in coastal waters. Promotoren zijn prof. dr. R.W.P.M. Laane en prof. dr. H.A.J. Govers.

De academische plechtigheden vinden plaats in de Aula van de UvA, Singel 411, Amsterdam. Meer informatie over de items in deze agenda kunt u krijgen bij de afdeling Persvoorlichting, tel. 020 - 525 2695, e-mail: persvoorlichting@uva.nl. Met vragen over plechtigheden Geneeskunde kunt u contact opnemen met AMC Voorlichting, tel. 020 - 566 2929.