Naturalis

Nationaal Natuurhistorisch Museum leiden


fotos, keramiek en schilderijen

In de galerie van Naturalis tonen kunstenaar Nico van der Putten en fotograaf Arthur Sevestre schilderijen, keramiek en foto's met het thema de Nederlandse kust, in de tentoonstelling Kust Kijken van 8 april tot en met 4 juli 2004.

Iedereen die een wandeling langs de kust maakt ervaart rust en ruimte. De kust is een stuk natuur dat nooit lijkt te veranderen. Tòch ziet de kust er steeds weer anders uit, onder invloed van zon, regen, maan en wind.

Arthur Sevestre
Natuurfotograaf Arthur Sevestre (1976) is opgegroeid in Zeeland en wordt al vanaf zijn jeugd aangetrokken door de kust, het strand en de zee. De rust, dynamiek en ruimte die hij aan de kust ervaart, inspireerden hem tot een serie fotos die in Kust Kijken te zien is. Op de foto's is het overgangsgebied tussen land en water telkens in een andere sfeer verbeeld, door verandering van licht en perspectief. De fotos heeft Arthur de afgelopen 3 jaar gemaakt aan de Noordzee kust.

Nico van der Putten
Beeldend kunstenaar Nico van der Putten (1949) heeft speciaal voor deze tentoonstelling schilderijen en keramiek gemaakt. Hij liet zich door het tijdloze en veranderlijke van de Nederlandse kust inspireren.

De kleuren in het kustlandschap gebruikte Nico als uitgangspunt voor een serie abstracte schilderijen. De keramische Zeebolsters verbeelden een fantasie over wat er vanuit de zee aanspoelt op het strand. Opvallend in zowel de schilderijen als de keramiek zijn de verfijnde structuren en patronen, die vaak een suggestie van beweging geven.