Universiteit van Tilburg

Studium Generale presenteert:

KaZaA: Het paard van Troje?

Het symposium op donderdag 8 april belicht de privacyrechtelijke aspecten aan KaZaA. De aandacht richt zich met name op vragen die te maken hebben met de aansprakelijkstelling van individuele gebruikers, spy- en adware, P2P en filesharing. En heeft KaZaA wel het beste met haar gebruikers voor? Te gast is o.a. Wouter Pors, vertegenwoordiger van KaZaA bij de Hoge Raad.

Ze staan al jaren tegenover elkaar: KaZaA en de muziekindustrie. Via KaZaA wisselen miljoenen internetgebruikers op grote schaal muziekbestanden uit en dat gaat ten koste van de winst die de platenmaatschappijen maken. Hun verdiende loon, denken veel mensen. De platenmaatschappijen hebben zich niet bepaald populair gemaakt met antikopieerbeschermingen op cd's, rechtszaken tegen KaZaA-gebruikers, de behandeling van artiesten en veel te hoge cd-prijzen. Maar heeft KaZaA wel het beste met haar gebruikers voor?

KaZaA biedt op het internet een programma aan voor zogenaamde peer-to-peer (P2P) uitwisseling van bestanden. De individuele gebruikers kunnen zelfstandig informatie aanbieden, maar ook bestanden van andere gebruikers zoeken en downloaden. Zij ruilen via KaZaA onder meer gratis films, porno, maar vooral muziek. Hieronder vallen tevens auteursrechtelijk beschermde werken. De muziek- en filmindustrie lijdt naar eigen zeggen grote financiële schade door programmas als KaZaA en strijdt al geruime tijd tegen de makers van KaZaA.

Echter zonder veel succes! In maart 2002 besloot het Amsterdamse Hof dat het programma legaal is. Deze uitspraak werd eind vorig jaar nog eens bevestigd. Nederland is het eerste land waar de hoogste rechter zich heeft uitgesproken over de toelaatbaarheid van P2P-software. Volgens de Hoge Raad kan KaZaA niet voorkomen dat gebruikers van de software het auteursrecht schenden. Het bedrijf achter de populairste muziekruilbeurs op internet biedt wel de gelegenheid, maar het zijn de gebruikers van het programma die fout zijn. KaZaA heeft geen enkele controle op wat zijn klanten doen.

KaZaA heeft wel de begrippen virus, adware en spyware groot gemaakt. Spy- en adware verzamelen gegevens over de eigenaar van de computer waarop KaZaA is geïnstalleerd. Die informatie kan vervolgens gebruikt worden om de gebruiker te bestoken met specifiek op hem afgestemde reclame. Reclamemakers betalen 10 tot 20 dollarcent per download. KazaA is meer dan honderd miljoen keer gedownload. Tel uit de (privacy)winst!

Programma
Donderdag 8 april
14.00-16.30 uur, zaal YZ 1 UvT
Toegang vrij

Sprekers:
Corien Prins, hoogleraar recht en informatisering UvT Wouter Pors, partner bij advocatenkantoor Bird & Bird, en vertegenwoordiger van KaZaA bij Hoge Raad
Huib Gardeniers, partner bij Net2Legal en onderzoeker Centrum voor Recht, Bestuur en Informatisering UvT

De voordrachten worden gevolgd door een interactieve paneldiscussie.

Noot voor de pers

Studium Generale zet zich in voor een brede academische vorming op de universiteit door het organiseren van oa symposia, discussies, talkshows en theater op de UvT. De programmas zijn gratis en voor iedereen vrij toegankelijk, tenzij anders vermeld. Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met Studium Generale, Luc Jeurissen, tel 013-4662166/2841

Tilburg, 26 maart 2004
Laatst gewijzigd: vrijdag 26 maart 2004 bullet Meer zoekmogelijkheden
bullet Experts en expertise

Zie ook

Contact
E-mail: M.M.C.Hanssen