VESTIA ROTTERDAM HOOGVLIET

Oplevering groot zonne-energieproject Vestia

Oplevering groot zonne-energieproject Vestia Rotterdam Hoogvliet

MILIEUGEDEPUTEERDE NEEMT STEKKER IN ONTVANGST

HOOGVLIET, 29 maart 2004 - Met een groot feest viert Vestia Rotterdam Hoogvliet op 8 april de officiële oplevering van haar nieuwe zonne-energie-installatie op de Elftflat, Zalmflat en Voornflat in Hoogvliet. De heer F.D. van Heijningen, gedeputeerde voor Milieu van de provincie Zuid-Holland, verricht de openingshandeling. Naast bewoners zijn ook relaties van Vestia Rotterdam Hoogvliet en betrokkenen bij dit project uitgenodigd.

In een feesttent op de parkeerplaats aan de Prikkorf in Hoogvliet wordt aan Van Heijningen de stekker van het project overhandigd door abseilers. Daarmee stelt hij fictief een opbrengstmeter in werking om te laten zien hoeveel zonnestroom door de zonnepanelen wordt opgewekt. In een kleinere uitvoering worden vergelijkbare opbrengstmeters geplaatst in de hallen van de drie flats.

Uniek project voor de regio
De grote omvang en de snelheid waarmee dit project is gerealiseerd, maken het uniek voor de regio. Op de platte daken van de drie galerijflats aan de Prikkorf en Botreep zijn binnen drie maanden in totaal 360 zonnepanelen geplaatst. Elk paneel kan maximaal 175 watt aan zonnestroom opwekken. De opbrengst is het grootst wanneer de zon schijnt, maar ook bij bewolkt weer leveren de panelen energie. De zonnepanelen leveren circa tien procent van het stroomverbruik voor de liften, de algemene verlichting, het waterdruksysteem en de ventilatoren in de drie flats. Voor de bewoners betekent dit een besparing op de servicekosten. De centrale op één flat zou, over een heel jaar gemeten, ook ruim vijf gezinnen volledig van elektriciteit kunnen voorzien.

Milieubewust ondernemen
Dit zonne-energieproject is tot stand gekomen met financiële steun van de provincie Zuid-Holland, ENECO Energie en de Rijksoverheid (Energiepremie). Initiatief en projectleiding waren in handen van Ekomation Solar Energy Project Development. Het project is een goed voorbeeld van hoe Vestia Rotterdam Hoogvliet vorm geeft aan milieubewust ondernemen. De corporatie speelt op dit gebied graag een voortrekkersrol. Eerder al voerde de corporatie het grootste zonneboilerproject in bestaande huurwoningen in Nederland uit. Daarbij werden ruim 400 zonneboilers geplaatst. Ook in nieuwbouwprojecten realiseert Vestia Rotterdam Hoogvliet voorzieningen voor groene stroom.

Vestia Rotterdam Hoogvliet maakt onderdeel uit van de Vestia Groep, een toonaangevende woningbouwcorporatie met ruim 75.000 verhuureenheden in voornamelijk de Randstad. Vestia Rotterdam Hoogvliet bezit bijna 5.000 woningen in de deelgemeente Hoogvliet. Vestia is een maatschappelijke onderneming die vernieuwend wil zijn op het gebied van wonen, woonzorg en projectontwikkeling. De kernactiviteit is het aanbieden van goede, betaalbare woningen in aantrekkelijke en stabiele wijken. Daarnaast werkt Vestia aan vernieuwingen binnen de volkshuisvesting en de aanpak van maatschappelijke vraagstukken.

NOOT VOOR DE REDACTIE,