Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam.
01/04/2004

Nieuwe hoogleraar "Duurzaam ondernemen" blikt terug en kijkt vooruit tijdens symposium: Ondernemerschap anno 2004

Het Economisch en Sociaal Instituut (ESI) van de VU organiseert op donderdag 8 april het symposium "Ondernemerschap anno 2004". Aanleiding is het vertrek van het hoofd Bedrijfseconomisch onderzoek van het ESI, dr. Enno Masurel. Per 1 maart is Masurel benoemd tot hoogleraar Duurzaam ondernemen bij het Centrum voor Innovatie en Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (CIMO) van de VU én lector Duurzaam ondernemen aan de Christelijke Hogeschool Windesheim.

In Masurel"s benadering van duurzaam ondernemen staat de driehoeksrelatie tussen investeren in mensen, investeren in milieu en de economische prestaties van een organisatie centraal (de zogeheten Triple P benadering: people-planet-profit). Zijn onderzoeks- en onderwijsprogramma zal worden opgebouwd rondom vier thema"s die alle te maken hebben met modern ondernemerschap:

* de relatie tussen maatschappelijke verankering van een organisatie en haar economische prestaties;

* de relatie tussen duurzaam ondernemen en innovatie;
* de speciale positie van het MKB op het gebied van duurzaam ondernemen;

* duurzaam ondernemen binnen de VU en binnen Windesheim.

Tijdens het symposium zullen prominente onderzoekers terugblikken op het werk dat bij het ESI-VU is en wordt gedaan en vooruitkijken naar raakvlakken tussen onderzoek bij het ESI en de activiteiten van Masurel als hoogleraar bij het CIMO en als lector aan Windesheim.

Spreken zullen onder andere:

* Harmen Verbruggen (hoogleraar Internationale Milieueconomie en dekaan van de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde ): "Toegepast universitair onderzoek binnen de Faculteit der Economische Wetenschappen en Bedrijfskunde";
* Peter Risseeuw (bedrijfseconomisch onderzoeker bij het ESI): "Onderzoek in bedrijfstakken";

* Peter Nijkamp (hoogleraar Ruimtelijke economie aan de VU en voorzitter van NWO): "Nieuw ondernemerschap".