Gemeente Zwolle

Gescheiden afvalinzameling kan lonen

Het college van B&W heeft op 6 april 2004 besloten een pilot voor te bereiden voor een betere gescheiden afvalinzameling. Doel is na te gaan of een uitgebreid inzamelpunt bij bijvoorbeeld een supermarkt het aanbieden van gescheiden afval voor burgers aantrekkelijker maakt. Ook wordt onderzocht in hoeverre een beloningssysteem voor het gescheiden aanbieden van afval stimulerend kan werken.

Centrale inzameling
Eén centrale inzamelingsplek voor diverse soorten afval, zoals papier, glas, blik en luiers. Dat is waar de gemeente naar streeft. Om het de mensen zo makkelijk mogelijk te maken wordt zo'n inzamelpunt geplaatst op een plek waar veel mensen regelmatig komen: bij een supermarkt.

Beloning
De gemeente wil het scheiden van afval onder haar inwoners stimuleren en waar mogelijk belonen. De intentie is dan ook om aan de retourvoorziening een beloningssysteem te koppelen. Dit wordt in de uitwerking van de pilot meegenomen.

Producentenverantwoordelijkheid
Aan het realiseren van een retourvoorziening hangt een prijskaartje. In sommige steden beperkt de retourvoorziening zich daarom tot een eenmalige voorziening. De gemeente Zwolle wil dit voorkomen. Een eerste verkenning heeft aangetoond dat een (financiële) bijdrage van producenten en winkeliers daarvoor noodzakelijk is. Een frisdrankfabrikant heeft al interesse getoond in een Zwolse retourvoorziening.

Vervolgtraject
Het plan om de pilot voor te bereiden wordt voorgelegd aan de gemeenteraad. Als deze akkoord gaat worden er afspraken gemaakt met diverse partijen, zoals ROVA, producenten en supermarkten. Daarna wordt definitief besloten een pilot te starten.


---