College Bescherming Persoonsgegevens


8 april 2004

Circulaire gegevensuitwisseling SVB - gemeenten behoeft aanpassing

De staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) wil met de circulaire Gegevensuitwisseling Sociale verzekeringsbank - gemeenten gemeenten informeren over de mogelijkheid bij de Sociale Verzekeringsbank (SVB) gegevens te verkrijgen over een tweetal groepen uitkeringsgerechtigden. Het CBP heeft de staatssecretaris geadviseerd het voorstel aan te passen aan de eisen die Wet bescherming persoonsgegevens (WBP) stelt.

Het is volgens de staatssecretaris belangrijk dat gemeenten beschikken over de gegevens van rechthebbenden op de Algemene nabestaande wet (Anw), om zo goed invulling te kunnen geven aan hun reïntegratieverantwoordelijkheid. De Svb beschikt over deze gegevens. Daarnaast zouden gemeenten, in het kader van armoedebestrijding 65-plussers met een onvolledige Algemene ouderdomswet-uitkering kunnen benaderen om hen te wijzen op de mogelijkheid om een aanvullende bijstandsuitkering aan te vragen.

Voor verwerking van persoonsgegevens is een wettelijke grondslag nodig, bijvoorbeeld omdat het noodzakelijk is voor de uitvoering van een wettelijke plicht of voor een goede uitoefening van de publiekrechtelijke taak. Gemeenten hebben geen wettelijke verplichting om rechthebbenden op de Anw te helpen reïntegreren. Ook is er geen wettelijke verplichting voor gemeenten om 65-plussers actief te benaderen met de mogelijkheid een aanvullende bijstandsuitkering aan te vragen op hun AOW-uitkering.

Het CBP is van oordeel dat deze gegevensuitwisselingen wel gebaseerd kan worden op de goede vervulling van de publiekrechtelijke taak van gemeenten. Het CBP benadrukt hierbij wel het belang van de afweging tussen de inbreuk die deze gegevensuitwisseling maakt op de betrokken personen en het doel waarvoor deze gegevensuitwisseling geschiedt (proportionaliteit) en of dit doel niet bereikt kan worden op een voor een betrokken persoon minder ingrijpende manier (subsidiariteit).

Over het CBP
Het College bescherming persoonsgegevens (CBP) houdt -onder de Wet bescherming persoonsgegevens (WBP)- toezicht op de naleving van wetten die het gebruik van persoonsgegevens regelen. Bij het CBP moet het gebruik van persoonsgegevens worden gemeld, tenzij hiervoor een vrijstelling geldt.

Het CBP adviseert de regering en organisaties over de bescherming van persoonsgegevens en onderwerpen die daarmee samenhangen. Het CBP toetst gedragscodes en bemiddelt in geschillen tussen burgers en gebruikers van persoonsgegevens. Op eigen initiatief of op verzoek van een belanghebbende kan het CBP onderzoeken of de manier waarop persoonsgegevens in een bepaalde situatie zijn gebruikt, in overeenstemming is met de wet en daaraan zonodig gevolgen verbinden. Voor in gebreke blijven bij de melding kan een boete worden opgelegd. Bij overtreding van de wet of daarop gebaseerde regelingen kan het CBP overgaan tot bestuursdwang of een dwangsom opleggen.