Inspectie voor de Gezondheidszorg



Donderdag 8 april 2004

PREVENTIE HEPATITIS B IN ZIEKENHUIZEN GOED GEREGELD

Bijna alle ziekenhuizen, privé-klinieken en zelfstandige behandelcentra hebben een goed preventiebeleid om patiënten te beschermen tegen besmetting met het Hepatitis-B-virus. Dit blijkt uit onderzoek dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg vandaag openbaar maakt. Eind vorig jaar was nog twintig procent van de ziekenhuizen bezig om het preventiebeleid in te voeren. De inspectie blijft deze ziekenhuizen in 2004 volgen en neemt zonodig maatregelen.

Vier jaar na het incident in Veghel, waarbij een chirurg 28 patiënten met het Hepatitis-B-virus heeft geïnfecteerd, is - mede dankzij de inspanningen van de inspectie - de patiëntveiligheid op dit punt in ons land aanzienlijk verbeterd. Ondanks de circulaire van de inspectie van juni 2000 en het IGZ-bulletin Preventie iatrogene Hepatitis B uit juni 2002 bleek aanvankelijk dat in slechts 25 procent van de ziekenhuizen de veiligheid voor de patiënten voldoende was geregeld. Na toezicht of acties van de inspectie is de veiligheid voor de patiënten in bijna alle ziekenhuizen op orde.

Een knelpunt in veel ziekenhuizen is adequate inenting van stagiaires en tijdelijke krachten. De vaccinatiestatus van universitaire, HBO- en MBO-studenten is vaak onduidelijk doordat een vaccinatiebewijs ontbreekt. Medische studenten krijgen bij de start van hun opleiding of voor zij stage gaan lopen in de gezondheidszorg niet consequent een vaccinatie aangeboden. De inspectie adviseert daarom het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport hierover afspraken te maken met de medische opleidingsinstituten. Om de veiligheid van patiënten ook in de toekomst te verzekeren is inenting tegen Hepatitis B noodzakelijk bij aanvang van alle opleidingen in de gezondheidszorg.