Gemeente Alphen-Chaam


Nieuwsberichten

07-04-2004
Blijvend Thuis in Eigen Huis

Goede opkomst informatiebijeenkomsten project Blijvend Thuis in Eigen Huis

Er was een goede opkomst bij de voorlichtingsbijeenkomsten van het 'opplus'project wat onlangs is gestart in onze gemeente. Zo'n kleine 300 inwoners bezochten de bijeenkomsten afgelopen maandag in Galder, dinsdagavond in Chaam en woensdagmiddag te Alphen. Het project is bedoeld om de oudere huiseigenaren bewust naar hun eigen huis te laten kijken.

In het onderzoek onder ouderen dat in 2002 heeft plaatsgevonden, hebben de ouderen in de gemeente Alphen-Chaam aangegeven dat men zolang mogelijk zelfstandig wil blijven wonen in de eigen woning. Doch als men ouder wordt gaat men vaak andere eisen stellen aan de woning. Veel woningen zijn niet levensloopbestendig maar kunnen door eenvoudige aanpassingen geschikt gemaakt worden oftewel van gemakken voorzien worden.

Hoe zinvol de voorlichtingsbijeenkomsten waren bleek aan de hand van de voorbeelden en dia's die werden gegeven. Zo werd duidelijk dat door relatief kleine aanpassingen veel gedaan kan worden aan het comfort en de veiligheid in de eigen woning. Hoe je een gladde trap antislip kunt maken. Hoe je de instap in de douche kunt vergemakkelijken. Als ook het vergemakkelijken van het traplopen door het plaatsen van een extra trapleuning. En zo meer.

Ruim 60 vrijwilligers zijn enthousiast aan de slag gegaan om de komende weken de vragenlijsten onder de aandacht te brengen van de oudere huiseigenaren. D.m.v. het samen met de vragenlijst doorlopen van de woning krijgen de bewoners meer inzicht en wordt men zich meer bewust van de diverse aspecten van veiligheid en gemak in de eigen woning.

Gedurende de maand mei zullen de vragenlijsten worden verwerkt, waarna alle deelnemers in de maand juni een gratis persoonlijk woonverbeteradvies in de bus zullen krijgen. Met dit advies kan men aan de slag. Dat men ook daadwerkelijk aan de slag zal gaan hoopt de projectgroep na de zomer te gaan bevorderen d.m.v. extra voorlichting en samenwerking.