Provincie Overijssel

"Stankregels niet ten koste van woningbouw landelijk gebied"

Niet alleen soepeler stankregels in reconstructiegebieden, maar ook in het hele landelijk gebied. Dat is het verzoek van de provincie Overijssel aan staatssecretaris Van Geel. De provincie wil de Rood voor Rood-regeling ook buiten het reconstructiegebied succesvol toepassen.

De huidige wetgeving belemmert de uitvoering van de Rood voor Rood-regeling. Met de aanpassing zorgt de bouw van nieuwe woningen in het landelijk gebied niet voor stankproblemen. In de reconstructiegebieden zorgt een aparte stankwetgeving voor een ander regime, waardoor de Rood voor Rood-regeling hier gemakkelijker toegepast kan worden. Deze regeling (vroeger beter bekend als de Woningen voor Stallen-regeling) is een belangrijk instrument voor het 'opruimen' van landschapsontsierende vrijgekomen agrarische bebouwing en de verbetering van de kwaliteit van het landelijk gebied.

Verstoken

"Het zou spijtig zijn als de mensen in het landelijk gebied buiten de reconstructie door de huidige wetgeving verstoken blijven van de voordelen van deze regeling", bepleit gedeputeerde Piet Jansen het uitgangspunt van Gedeputeerde Staten. Provinciale Staten van Overijssel hebben op dit pleidooi aangedrongen, zoals blijkt uit een eerder vastgestelde motie van 4 februari dit jaar.

Minder regels
Het ministerie van VROM ziet af van landelijke stankregelgeving omdat ze op dit moment probeert zoveel mogelijk te dereguleren. "En dat ondersteunen wij van harte, sterker nog, de huidige situatie betekent dat er méér regels voor de boer zijn en in die zin zijn wij het eens met VROM", stelt gedeputeerde Jansen. Binnen de huidige regelgeving is de aanwezigheid van een enkele veehouderij al voldoende om woningbouw te kunnen schrappen. "Dat kan niet de bedoeling zijn, vandaar ons verzoek aan de heer Van Geel", benadrukt de Overijsselse gedeputeerde. © 2004 Provincie Overijssel