NEDERLANDS POLITIE INSTITUUT

NPI: Politie is integer, reactie op artikel landelijk dagblad

De Raad van Hoofdcommissarissen (RHC) neemt met kracht afstand van een artikel in een landelijk dagblad van vanmorgen. Daarin wordt de indruk gewekt dat Nederlandse politiemensen massaal misbruik maken van gegevens in politieregisters voor privé-doeleinden, collega's de hand boven het hoofd houden bij het plegen van verkeersmisdrijven en dat zij stelselmatig te hard rijden. 'Deze voorstelling van zaken is absoluut in strijd met de dagelijkse praktijk en beledigend voor de Nederlandse politie', aldus Bob Visser, voorzitter van de RHC. De redactie van het landelijke dagblad baseert het artikel op een onderzoek van Politie en Wetenschap, dat gisteren werd gepubliceerd en waarin een weerslag te vinden is van gesprekken met 45 politiemensen. Zij noemen een aantal voorbeelden van integriteitsdillemma's die in het verleden hebben plaatsgevonden. De geschetste gebeurtenissen vinden inderdaad wel eens plaats en worden door de politieleiding afgekeurd en bestreden. Visser: 'De suggestie dat dit soort zaken op grote schaal ingang heeft gevonden bij politiemensen, is zondermeer in strijd met de waarheid'.

Het is goed dat dit onderzoek heeft plaatsgevonden en de Raad van Hoofdcommissarissen is tevreden met de uitkomsten. Uit het onderzoek blijkt dat de politie in Nederland zich voldoende bewust is van de dilemma's die zich in ons vak kunnen voordoen. Het beleid heeft zijn vruchten afgeworpen en daar zijn we ook trots op. De Nederlandse politie is wereldwijd gezien één van de meest integere politiekorpsen. De strekking van het onderzoek is dat de Nederlandse politie de afgelopen tien jaar grote stappen heeft gemaakt op het gebied van integriteit.

De afgelopen jaren zijn de volgende maatregelen op het gebied van integriteit uitgevoerd: Er is een integriteitsstatuut ontwikkeld, alle korpsen hebben bureaus voor interne onderzoeken opgericht en er zijn afspraken over het screenen van sollicitanten, het verrichten van nevenfuncties en het aannemen van geschenken. Daarnaast zijn er klachtencommissies en regelingen voor onderlinge omgangsvormen. In het politieonderwijs is integriteit een kerncompetentie. En we zitten niet stil. Het model om leidinggevenden handreikingen te bieden voor het omgaan met integriteitsvraagstukken wordt doorontwikkeld. Er is een werkgroep bezig om een format te maken voor een beroepscode en zo zijn er nog tal van zaken te benoemen. Kortom, de uitspraak van wijlen minister Dales: 'Een beetje integer bestaat niet' heeft bij de politie in Nederland zeker ingang gevonden.

Noot redactie (