Provincie Overijssel

Provincie stelt hoofdlijnen reactienota Reconstructie vast

Als voorbereiding op de reactienota over de bezwaren tegen het ontwerp-reconstructieplan heeft het College van Gedeputeerde Staten over enkele hoofdlijnen een richtinggevend standpunt ingenomen. Het gaat dan om de bouwblokgrootte, de sterlocaties en de varkensvrije zone. Dit voorlopige standpunt is nodig om alle bezwaren en bedenkingen van een reactie te kunnen voorzien. Naar verwachting is de reactienota begin juni gereed. Gedeputeerde Piet Jansen: "Met dit standpunt zijn we weer een stap dichterbij het definitieve plan."

Bouwblokgrootte
Er zijn veel bezwaren binnengekomen tegen het voorgenomen beleid om de bouwblokgrootte in het verwevingsgebied voor intensieve veehouderijen in het vervolg te beperken tot maximaal 1 hectare. Volgens de bezwaarmakers is 1 hectare te klein om toekomstige bedrijfsontwikkeling mogelijk te maken. Gedeputeerde Staten nemen het advies van de reconstructiecommissie over en accepteren alsnog een uitbreiding tot 1,5 hectare. In veel bestemmingsplannen is die mogelijkheid ook nu al geregeld door middel van een wijzigingsbevoegdheid van burgemeester en wethouders. GS vragen, met de reconstructiecommissie, extra aandacht voor goede landschappelijke inpassing.
In de landbouwontwikkelingsgebieden wordt ruimte geboden voor doorgroei van de intensieve veehouderijen, bij voorkeur in de vorm van clusters. GS vinden daar een vrijstelling voor vergroting tot 3 hectare, onder voorwaarde van goede landschappelijke inpassing, aanvaardbaar.

Varkensvrije zones Uit de reacties blijkt dat velen twijfelen aan de meerwaarde van de varkensvrije zones. Landelijk wordt onderzoek gedaan naar de veterinaire betekenis van deze zones. Als preventieve inenting van varkens mogelijk wordt is het belang van deze zones naar de mening van de reconstructiecommissie vrijwel verdwenen. GS neemt het voorstel van de reconstructiecommissie om de varkensvrije zones uit het plan te schrappen over en wil zo snel mogelijk duidelijkheid van het ministerie van LNV. Gedeputeerde Jansen verwacht die duidelijkheid na het overleg dat eind april plaatsvindt met minister Veerman.

Sterlocaties
De betrokken bezwaarmakers vinden dat het niet toestaan van sterlocaties binnen de Provinciale Ecologische Hoofdstructuur (PEHS) in strijd is met het bedrijfsbelang en bovendien niet strookt met de toegezegde vrijwilligheid bij de realisering van nieuwe natuur. GS stelt zich echter op het standpunt dat de sterlocaties vallen onder grootschalige ontwikkelingen en daarom niet zijn toegestaan binnen de PEHS. Daarnaast worden ook in de robuuste verbindingen sterlocaties uitgesloten. De robuuste verbindingen in het reconstructiegebied Salland-Twente vallen vrijwel geheel binnen de grenzen van de PEHS.

Meer weten over Reconstructie?

Nieuwsredactie@prv-overijssel.nl

© 2004 Provincie Overijssel