Gemeente Breda

Persberichten

08-04-2004

Concept beleidsregels amateurkunst ter inspraak

Het college van burgemeester en wethouders heeft de voorlopige concept beleidsregels amateurkunst vastgesteld en vrijgegeven voor inspraak. De voorgestelde wijzigingen in de beleidsregels zijn procedureel van aard en beogen de afhandeling van aanvragen van verenigingen sneller en soepeler te laten verlopen. De nieuwe regels worden aan alle amateurverenigingen toegestuurd. Zij kunnen tot 22 mei reageren. De gemeenteraad zal de beleidsregels medio juli definitief vaststellen.

Het huidige beleid voor de subsidiering van de amateurkunst is gericht op het stimuleren van kwalitatief hoogstaande amateurkunst. De hoogte van het bedrag hangt af van de categorie (kunst als middel, doel en artistieke prestatie) waarin een vereniging wordt ingedeeld. De indeling wordt bepaald door de adviescommissie amateurkunst, bestaand uit externe deskundigen. In de praktijk blijkt dat de meeste organisaties zich kunnen vinden in de manier waarop de huidige regeling wordt toegepast.

De aanpassingen in de beleidsregels zijn niet zozeer wijzigingen, maar eerder een formalisering van de bestaande praktijk. Voorgesteld wordt om de regeling op de volgende vier punten aan te passen:
1. Het beleid ten aanzien van nieuwe organisaties wordt aangepast. De huidige regels scheppen onvoldoende duidelijkheid over de procedure en regels rond de aanvragen van nieuwe organisaties.
2. De rol van de adviescommissie amateurkunst wordt duidelijker omschreven, hetgeen een formalisering van de huidige werkwijze van de commissie inhoudt.

3. De artistieke prestaties van een aantal organisaties zullen worden geëvalueerd door het CVA (Centrum Voor Amateurkunst). Sinds 2001 omschrijven verenigingen bij hun subsidieaanvraag hun artistieke ambitie in een artistiek plan. Ook geven zij aan hoe zij de gestelde doelen gaan bereiken. De evaluatie is een volgende stap in de stimulering van de artistieke ontwikkeling.

4. In de beleidsregels Amateurkunst 2005 wordt de berekeningswijze van subsidies aangepast. De berekening wordt aanzienlijk vereenvoudigd, waardoor er minder tijd nodig is om de subsidies te verdelen en de procedure sneller kan worden afgerond.

De aanpassingen hebben geen gevolgen voor het totale budget van circa 240.000,- dat de gemeente Breda beschikbaar stelt voor de subsidiëring van amateurkunst.

Breda, 8 april 2004