Het Nederlandse Rode Kruis

08 april 2004
Directiesalarissen Rode Kruis

Het Rode Kruis was en is van mening dat het op grond van privacy redenen niet gepast is om individuele salarisbedragen van medewerkers te noemen. De huidige media-aandacht voor directiesalarissen bij goede doelen heeft het bestuur echter doen besluiten hierin nu openheid te geven om het Rode Kruis niet onnodig in een uitzonderingspositie te plaatsen.

Het bestuur van het Nederlandse Rode Kruis heeft eind 1999 gezocht naar een interim zwaargewicht uit het bedrijfsleven voor een periode van ongeveer vier jaar. Er was een duidelijke behoefte aan een ervaren manager die ervoor kon zorgen dat de beroepsorganisatie en de vereniging bedrijfsmatiger en professioneler ging werken om daarmee de slagkracht van de organisatie te vergroten. Daarnaast moest de beroepsorganisatie een cultuuromslag maken en meer extern gericht worden. Dit heeft ertoe geleid dat vanaf 1 maart 2000 tot 1 december 2004 de heer Jan Post tijdelijk in dienst is gekomen als Algemeen Directeur met een brutojaarsalaris van 158.000. Door de professionalisering van de beroepsorganisatie waren veel dure en externe deskundigen niet langer nodig.

Het Rode Kruis zal zich bij de vaststelling van de beloning van de opvolger van Jan Post houden aan de richtlijn van de branchevereniging voor goede doelen, de VFI, die eind dit jaar wordt verwacht.

Wij kunnen ons voorstellen dat u het salaris hoog vindt. Dat is ook zo. Maar de verantwoordelijkheid die een algemeen directeur van een grote complexe organisatie als het Rode Kruis draagt is enorm. Het Nederlandse Rode Kruis heeft 75 districten en 368 lokale afdelingen en is actief in alle gemeenten in Nederland. Daarnaast is het Nederlandse Rode Kruis actief in 30 landen met 259 projecten en maakt, samen met nog 181 andere nationale verenigingen, deel uit van de Internationale Federatie van Rode Kruis en Rode Halve Maan Verenigingen (IFRC). De organisatie heeft 34.000 vrijwilligers die ca. 2,7 miljoen uren aan hulp per jaar besteden, 720.000 leden en donateurs en 450 medewerkers in dienst van de vereniging waarvan 80 "in het veld" over de hele wereld.

Het Rode Kruis is het symbool geworden voor hulp aan mensen in nood. Of het nu slachtoffers zijn van een conflict of aardbeving in een ver land of mensen die het moeilijk hebben in Nederland: het Rode Kruis helpt. Zonder mensen uit te sluiten, als neutrale en onafhankelijke organisatie. Het Rode Kruis kan deze hulp alleen verlenen dankzij de inzet van vrijwilligers en giften uit de Nederlandse samenleving. Wij hopen dat wij op uw steun kunnen blijven rekenen.