KWIKFIT

Automobilisten betalen ruim 2 miljoen euro per dag teveel aan auto-onderhoud

Grote onderhoudsbeurt kan stukken voordeliger

8 april 2004 Na een prijzenslag in de luchtvaartindustrie, de supermarktbranche en de reisbureauwereld breekt nu ook de strijd om de gunst van de automobilist los. Fastfitketen Kwik-Fit is gestart met het aanbieden van Grote onderhoudsbeurten tegen vaste lage prijzen. Hiermee gaat Kwik-Fit de concurrentie aan met autodealers en universele garages. Met prijzen die tot bijna 60 procent lager liggen, verhevigt Kwik-Fit hiermee de strijd om de gunst van de automobilist.

De prijs van een Grote onderhoudsbeurt bij Kwik-Fit ligt tot 60% onder de prijs van de dealers. Hiermee verwacht Kwik-Fit een groot deel van de markt voor Grote onderhoudsbeurten naar zich toe te trekken, aangezien Kwik-Fit Grote onderhoudsbeurten voor alle merken en typen auto's aanbiedt.

'De Grote onderhoudsbeurt kan stukken voordeliger en inzichtelijker,' aldus Retail Directeur Jeroen van der Marel. 'We hebben onderzoek gedaan naar de prijzen van Grote onderhoudsbeurten en daaruit is gebleken dat wij de Grote onderhoudsbeurt tot wel 200 euro goedkoper kunnen aanbieden. Nederland telt 6,2 miljoen APK-plichtige auto's. Dat zijn ruim 23.000 keuringen per werkdag. De APK-keuring wordt in 70% van de gevallen gecombineerd met een Grote onderhoudsbeurt. Met een voordeel van gemiddeld 150 euro per Grote onderhoudsbeurt besparen Nederlandse automobilisten dus maar liefst 2,4 miljoen euro PER DAG. Bovendien zorgt Kwik-Fit met vaste prijzen voor duidelijkheid in de markt. Zo is de APK-keuring bij de prijs van een Grote beurt inbegrepen.'

Kwik-Fit gaat de concurrentie niet alleen op het gebied van prijs aan. 'Vaak weten mensen niet wat er bij een Grote beurt wordt gedaan, maar krijgen ze wel een enorme rekening gepresenteerd. Wij willen de Grote beurt inzichtelijk maken voor onze klanten, en geven daarom aan elke klant het inspectieformulier met 95 gecontroleerde punten mee naar huis,' aldus Van der Marel.

Marktleider Kwik-Fit deed vier jaar geleden al veel stof opwaaien. Het betrof toen de introductie van de Kleine onderhoudsbeurt voor een prijs die eveneens ver onder de prijs van andere garages zat. Met groot succes. Afgelopen jaar is daarom een pilot gestart met het aanbieden van Grote onderhoudsbeurten. De respons was ook nu zodanig succesvol, dat de Grote onderhoudsbeurt definitief wordt toegevoegd aan de diensten van Kwik-Fit.

Algemeen Directeur Bonno van der Putten: 'Het toevoegen van de Grote onderhoudsbeurt past perfect binnen de groeistrategie van Kwik-Fit. De Grote onderhoudsbeurt wordt in 70 Kwik-Fit filialen door heel Nederland aangeboden. Volgens planning zal dit aantal op korte termijn worden uitgebreid naar de ruim 185 vestigingen. Als grootste APK-keuringsinstantie van Nederland spelen we zo in op de behoefte in de markt om de APK te combineren met een Grote onderhoudsbeurt.'

Auto's worden op 95 punten gecontroleerd en gratis APK-gekeurd. Ook zijn het verversen van de motorolie, het vervangen van het oliefilter, het brandstoffilter (bij diesels) en het luchtfilter, het reinigen van het interieurfilter en het vervangen van de bougies bij de prijs inbegrepen. Bovendien kan een afspraak binnen enkele dagen worden gemaakt, dus ook wachttijden van enkele weken behoren nu tot het verleden.

Kwik-Fit hanteert vaste prijzen voor de Grote onderhoudsbeurten, zodat de klant achteraf niet voor onaangename verrassingen komt te staan. De prijzen die Kwik-Fit voor een Grote onderhoudsbeurt vraagt zijn namelijk niet afhankelijk van het merk of type auto, maar van het aantal cilinders en het olietype.

De meest gangbare auto's zoals bijvoorbeeld de Volkswagen Golf, Opel Astra en Peugeot 206 beschikken over vier cilinders. De prijs voor een Grote onderhoudsbeurt voor een viercilinderauto met halfsynthetische olie bedraagt bij Kwik-Fit voor benzine-uitvoeringen 159 euro en voor dieseluitvoeringen 189 euro. Deze prijzen zijn inclusief viergastest of roetmeting (diesels) en het afmelden van de auto.


---

/