AutoRai

8-4-2004

Tweede Kamerlid Veenendaal (VVD) kiest voor Toyota Prius

Op 6 april jl. werd in Den Haag door Toyota distributeur Louwman & Parqui B.V. een Toyota Prius afgeleverd aan Jelleke Veenendaal, lid van de Tweede Kamer voor de VVD. Veenendaal is fervent voorstander van milieuvriendelijke technologieën en is door de lage CO2 uitstoot (104 g/km) overtuigd van de goede milieuprestatie van de Toyota Prius.

Met de aanschaf van de hybride-auto wil de politica onderstrepen dat ze voor duurzame oplossingen kiest. Ook als het om persoonlijke mobiliteit gaat.

Jelleke Veenendaal volgde eind 2003 Erica Terpstra op en nam een aantal woordvoerderschappen van haar over. Veenendaal is nu woordvoerder op uiteenlopende terreinen, waarvan een aantal met milieuzaken te maken hebben, zoals bijvoorbeeld duurzaam bouwen. Ook heeft Veenendaal zitting in de werkgroep klimaatcommissie CO2, in het kader van het Verdrag van Kyoto.

Waarom viel haar autokeuze op de hybride-aangedreven Toyota? In eerste instantie was ik op zoek naar een veilige auto. Toen ik het nieuws van de Toyota Prius vernam, werd mijn nieuwsgierigheid geprikkeld door de aandrijving van de elektro- en benzinemotor. Het voordeel is dat deze auto veiligheid en milieuvriendelijkheid goed weet te combineren, aldus Veenendaal.

Milieuvriendelijk huis
Veenendaal kiest vaker voor milieuvriendelijke oplossingen. Zo woont ze in een uit hout geconstrueerd huis, waar warmte uit de grond gehaald wordt om door middel van een warmtepomp het huis te verwarmen. De warmte voor de boiler wordt gehaald uit de retour van de vloerverwarming. Het huis is voorzien van een regenopvanginstallatie; het opgevangen water wordt gebruikt voor de toiletten en de wasmachine. Veenendaal: Het gaat me niet per se om het terugverdienen van de kosten. Ik vind het belangrijker dat je iets voor het milieu kunt doen.

Toyota Prius nummer 1 in EcoTest
De Prius onlangs uitgeroepen tot North American Car of the Year 2004 - behaalde onlangs in de EcoTest van de ANWB/ADAC het hoogste aantal punten (89 van de 90). Hiermee is het de meest schone auto die op de Nederlandse markt te koop is.