Gemeente Ede

nummer 76 / Ede, 8 april 2004

Veel ideeën voor aanpak stedelijke knelpunten Ede

De bijeenkomst over de invulling van het tweede Stedelijk Ontwikkelingsprogramma Ede op 7 april heeft tal van ideeën en suggesties opgeleverd. Ruim tachtig aanwezigen van diverse maatschappelijke organisaties en bedrijven waren in bioscoop Cinemec in Ede aanwezig om te praten over de aanpak van de Edese stedelijke knelpunten in de komende jaren.

De bijeenkomst in Cinemec werd door de gemeente Ede georganiseerd om goede ideeën te krijgen voor de invulling van het Stedelijk Ontwikkelingsprogramma Ede (kortweg SOE-2) voor de jaren 2005 tot en met 2007.
In totaal gaat de provincie Gelderland 65 miljoen euro verdelen over acht gemeenten in Gelderland. Het geld is bedoeld om in een periode van drie jaar stedelijke knelpunten aan te pakken. De gemeente Ede moet voor de zomer van 2004 een programma bij de provincie indienen. In het najaar zal de provincie beslissen hoe de gelden verdeeld worden over de acht gemeenten. Het is dus van belang om een goed onderbouwd programma bij de provincie in te dienen.
De Edese gemeenteraad heeft in maart besloten om in het nieuwe SOE-programma projecten op te nemen die te maken hebben met de volgende drie thema´s: vitale wijken, veilige stad en vernieuwende economie. Daarnaast heeft de gemeente Ede de afgelopen tijd gewerkt aan een lijst met ruim twintig projecten om stedelijke knelpunten op te lossen.

Nieuwe ideeën
In Cinemec spraken de ruim tachtig aanwezigen vertegenwoordigers van maatschappelijke instellingen, bedrijven, raadsleden, statenleden en betrokken ambtenaren in drie themagroepen over de aangedragen projecten. Zij kregen de opdracht om de belangrijkste projecten te kiezen en eventueel nieuwe ideeën aan te dragen. In de werkgroep Vitale Wijken werd de nadruk gelegd op het bevorderen van sociale cohesie ( het 'wij-gevoel') in buurten en wijken. Bijvoorbeeld door projecten in wijken die door de wijkbewoners worden georganiseerd. Hoog scoorden ook: het aanpassen van bestaande woningen voor gehandicapten en ouderen en het verbeteren van de maatschappelijke opvang van dak- en thuislozen. Als nieuw idee werd in deze groep geopperd de ontwikkeling van netwerken van vrijwilligers, ondersteund vanuit professionele organisaties.
De werkgroep Veilige Stad wil vooral veel aandacht schenken aan risicovolle jongeren. Bijvoorbeeld door een project gericht op het verminderen van voortijdig schoolverlaten. Maar ook het veiligheidsgevoel onder ouderen verdient aandacht. Daarnaast behoort ook huiselijk geweld tot de prioriteiten. Tenslotte werd in deze groep nadrukkelijk aandacht gevraagd voor verkeersveiligheid, agressiviteit in het verkeer en de veiligheid van spoorwegovergangen. De werkgroep Vernieuwende Economie zet de SOE-gelden in voor de aanpak van jeugdwerkloosheid en de verbetering van bestaande bedrijventerreinen. Ook de bevordering van het culturele aanbod in het Centrum van Ede, zoals de herinrichting van het Bospoortgebied tot museumkwartier leidt tot versterking van de Edese economie. Ook de samenwerking van de vier theaters in Wageningen, Ede, en Veenendaal en de gezamenlijke uitgifte van een Uitkrant voor de WERV-regio, dient dit doel.
Daarnaast was er zogenoemde NRC-werkgroep die de opdracht kreeg om spraakmakende ideeën te ontwikkelen. Deze groep baseert zich bij haar projecten op de idee dat Ede buiten haar eigen grenzen moet durven denken en gebruik moet maken van haar eigen sterke kanten, zoals recreatie en toerisme. Als 'wild idee' werd geopperd het Binnenveld onder water te zetten en te gebruiken als recreatiegebied. Wethouder R.Spiegelenberg nodigde de groep uit om op korte termijn hun ideëen om te zetten in een concreet en spraakmakend project.

Tijdens de bijeenkomst in bioscooptheater Cinemec werd ook een korte film getoond, waarin de resultaten van het Stedelijke Ontwikkelingsprogramma uit de vorige periode (2001 t/m 2003) werden samengevat.

---