Gemeente Langedijk


Maximale nokhoogte van woningen wordt hoger
07 april 2004

Sinds enkele jaren kent de gemeente het beleid dat de goothoogte van woningen maximaal 3 meter mag bedragen en de nokhoogte maximaal 7,5 meter (dan wel de bestaande nokhoogte indien die hoger is). Die nokhoogte is nu te laag geworden.

Vroeger was een nokhoogte van 7.5 meter wel voldoende. Binnen in huis was de hoogtemaat voor verblijfsruimte gesteld op 2.40 meter. Vroeger waren de mensen ook kleiner. Tegenwoordig is een mens van twee meter lengte geen uitzondering. In het nieuwe Bouwbesluit is mede daarom de minimale hoogtemaat van een verblijfsruimte gesteld op 2.60 meter. Wil men op de begane grond, 1^e verdieping en 2^e verdieping (zolder) verblijfsruimte maken, dan is een huis van 7.5 meter hoogte letterlijk te klein. Er is 0.6 meter extra hoogte nodig. Het collegebeleid wordt daarom anders: de maximale hoogte is voortaan 8.5 meter, dan wel de bestaande nokhoogte als die hoger is. Dit beleid wordt richtsnoer in de bestemmingsplannen.

Het nieuwe beleid gaat meteen in, het geldt dus met ingang van heden. Opgemerkt moet worden dat voor een aantal gebieden in de gemeente gekozen is voor afwijkend beleid. In die gevallen is dat beleid vastgelegd in de betreffende bestemmingsplannen. Dit geldt bijvoorbeeld voor de woningbouw in de wijk Mayersloot en de nieuwbouw in Oudkarspel. Daarnaast is in sommige oudere bestemmingsplannen nog een afwijkende regeling van kracht. Deze regeling blijft van kracht totdat het bestemmingsplan overeenkomstig vorenstaand beleid is gewijzigd. Of als voor het betreffende gebied een voorbereidingsbesluit is genomen.

huis

De maximale hoogte van een huis mag voortaan acht en een halve meter zijn, dat is een meter hoger dan voorheen