Praktijkonderzoek Veehouderij

Grote belangstelling voor internationaal Symposium Automatic Milking

Zo'n 350 deelnemers uit 25 landen namen van 24 maart tot en met 26 maart 2004 deel aan het internationale symposium Automatic Milking, a better understanding. In twee dagen werd de stand van zaken van automatisch melken besproken in 48 bijdragen uit 12 landen. De pioniersfase van het automatisch melken is duidelijk voorbij. Op dit moment werken wereldwijd ruim 2200 melkveebedrijven met een automatisch melksysteem, de meeste met één box, maar er is ook een bedrijf in Californie dat op dit moment met 24 systemen werkt en door wil groeien naar 32 systemen.

Bij de keus om te investeren in een automatisch melksysteem spelen vaak meerdere factoren een rol. Arbeidsbesparing en flexibiliteit worden vaak genoemd als belangrijkste reden. Een duidelijk aandachtspunt blijft de kostprijs.
Naast de investering spelen energieverbruik en onderhoud een belangrijke rol in de jaarkosten. Het feit dat bijna de helft van de veehouders met een automatisch melksysteem geen weidegang toepast, baart eveneens zorgen in meerdere noord-west europese landen. In Zuid-Europa en Noord-Amerika blijkt die in het geheel niet te spelen. In Nieuw Zeeland en Australië is weidegang echter onmisbaar. Tijdens het symposium werd duidelijk dat automatisch melken in veel landen inmiddels een geaccepteerde technologie is geworden. Echter een succesvolle toepassing van automatisch melken is wel afhankelijk van de managementcapaciteiten van de veehouder, zo bleek uit veel verhalen. De Engelstalige bijdragen van de plenaire sessies zijn integraal te vinden op de website www.automaticmilking.nl
---

© Praktijkonderzoek - Animal Sciences Group - Wageningen UR. Laatst bijgewerkt: 08-04-2004 10:38.
Mail vragen en opmerkingen over de Praktijkonderzoek Website naar: webmaster.po.asg@wur.nl