Nivel


M.J. van den Berg, A. Nijland, D.H. de Bakker, E.D. Kolthof, De rijzende ster van een oude bekende
Medisch Contact 15 - 9 april 2004
Doktersassistente steeds belangrijker in huisartspraktijk

8 april 2004

Assistentes in de huisartspraktijk zijn, vergeleken met 15 jaar geleden, vaker gediplomeerd, hebben vaker een eigen werkruimte om patiënten te behandelen en verrichten veel meer medische taken. In 1987 maakte nog maar 3% van de assistentes wel eens een uitstrijkje, in 2001 deed meer dan de helft dat. Het aantal assistentes dat wel eens de bloeddruk van patiënten controleert is in deze periode meer dan verdubbeld: van 41% naar 88%.
Het takenpakket van de doktersassistentes is breed: zij verrichten medisch-technische taken, laboratoriumwerkzaamheden, regelwerk, administratie, intake en voorlichting. Zij zijn vooral meer medisch-technische taken gaan uitvoeren. Van een lijst van 23 medisch-technische taken die in het beroepsprofiel van de doktersassistente passen, bleken er 15 significant meer uitgeoefend te worden door assistentes dan in 1987. Naast uitstrijkjes maken en bloeddrukcontroles vonden de grootste verschuivingen plaats bij wratten aanstippen (van 38% naar 83%) en oren uitspuiten (van 46% naar 82%). Andere activiteiten in de toptien van grootste verschuivingen zijn longfunctieonderzoek, begeleiden van pilgebruiksters, hechtingen verwijderen, lengte/gewicht meten, het afnemen van een gehoortest en stellen van een aantal vragen voordat de huisarts de anamnese doet.

Dit blijkt uit schriftelijke enquêtes die in het kader van de Tweede Nationale Studie naar ziekten verrichtingen in de huisartspraktijk van het NIVEL zijn afgenomen in 1987 en 2003, onder 246 assistentes en 185 huisartsen in 2003, 158 assistentes in 1987 en 436 huisartsen in 1990.

De veranderingen in het takenpakket hangen samen met de toename van het aantal gediplomeerde praktijkassistentes. In dertien jaar tijd is het aandeel gediplomeerde assistentes in de huisartspraktijk toegenomen van 56% naar 80%.

Uit het onderzoek blijkt ook dat assistentes vaker dan vroeger een eigen werkruimte hebben, dat hun arbeidsrechtelijke positie verbeterd is en dat de huisartsen nu meer vertrouwen hebben in het kunnen van hun assistentes dan vroeger. Zij zouden dan ook het liefst meer uren assistentie hebben en meer taken delegeren. De meeste huisartsen achten hun assistentes daarvoor deskundig genoeg en vinden het ook voor de patiënten aanvaardbaar.

Lees dit artikel op de website van Medisch Contact

Lees meer over de Nationale Studie naar ziekten en verrichtingen in de huisartspraktijk vanaf 14/4/2004

Laatste update door: Thea Visser, op 8 april 2004

Palliatieve zorg
Dossier palliatieve zorg

Schematische weergave van het griep-virus

Landelijk Informatienetwerk Huisartsenzorg Databank Zorgvernieuwing European Association for Communication in Health Care European Influenza Surveillance Scheme Panel verpleegkundigen en verzorgenden Landelijke Informatievoorziening Paramedische Zorg Nationaal Kompas Volksgezondheid European Association of Public Health

NIVEL, Postbus 1568, 3500BN Utrecht, Tel. 030 2729700, Fax. 030 2729 729, email: nivel@nivel.nl