Politie Limburg-Noord

Gemotoriseerde step, geen speelgoed
Datum: 08-04-2004
Tijd bericht: 10:00
Plaats: Limburg-Noord
Je ziet ze steeds vaker in het straatbeeld: de gemotoriseerde step. De politie merkt in haar dagelijkse contacten dat er nog steeds onduidelijkheid is over de vraag of het wel is toegestaan om op de openbare weg te rijden. Maar bijvoorbeeld ook over het wel of niet dragen van een helm, de verzekering en de technische eisen. Hebben we te maken met een motorrijtuig of is het speelgoed?

Niet alleen volgens de Wegenverkeerswet 1994, maar ook op grond van het Voertuigregelment en de Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen, zijn de gemotoriseerde stepjes motorrijtuigen. Ze worden namelijk uitsluitend of mede aangedreven door een mechanische kracht die op het voertuig zelf aanwezig is. De gemotoriseerde step wordt daarom, net zoals de elektrische scooterstep, scootmobiel, goped (een step met hulpmotor), spartamet en de elektrofiets, beschouwd als een snorfiets.

Vereisten
Een snorfiets, en dus ook de gemotoriseerde step, moet voorzien zijn van een oranje plaat en moet worden verzekerd. De bestuurder moet 16 jaar of ouder zijn en beschikken over een bromfietscertificaat, maar hoeft geen helm te dragen. De plaats op de weg is in principe het fietspad; het trottoir of het voetpad mag niet worden gebruikt. Kortom alle regels die gelden voor een snorfiets, gelden dus ook voor de gemotoriseerde step. Tekst:
Goedkeuringsmerk
Bij de aanschaf van een gemotoriseerde step moet daarnaast worden gelet op de aanwezigheid van een nationaal of Europees goedkeuringsmerk. Door de Rijksdienst voor het Wegverkeer zijn op dit moment slechts enkele merken en typen goedgekeurd. Zonder goedkeuringsmerk mag de step niet op de openbare weg gebruikt worden. Veel van de niet goedkeurde steps voldoen niet aan de eisen met betrekking tot de stabiliteit en de reminrichting. Juist deze feiten kunnen de veiligheid op de weg in gevaar brengen. Een plotselinge noodstop levert vaak een valpartij of ongeval op met alle gevolgen van dien. Niet goedkeurde stepjes kunnen bovendien niet worden verzekerd en de 'gewone' WA-verzekering is niet geldig zodat er, meestal onbewust, financiële risico's worden genomen.

Géén speelgoed
De politie ziet de laatste tijd steeds vaker jonge kinderen op gemotoriseerde stepjes rijden. De stepjes zijn echter geen speelgoed, vooral vanwege het feit dat er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan in het verkeer. Daarnaast betreft het rijden met niet goedgekeurde exemplaren een strafbaar feit. Hoewel kinderen onder de 12 jaar niet strafrechtelijk vervolgd kunnen worden, is in beslagneming van de step wel degelijk mogelijk. De ouders kunnen bovendien bekeurd worden voor het feit dat hun kind ermee rijdt.