Gemeente Groningen


woensdag 7 april:
Miljoenen voor kwaliteitsverbetering bedrijventerreinen

De gemeente Groningen heeft voor het komende jaar twee miljoen uitgetrokken voor verbeteringsprojecten op de bedrijventerreinen in de stad. Het in 2002 in gang gezette project Terreinwinst gaat daarmee de uitvoering in. De afgelopen twee jaar zijn de eerste resultaten behaald met een nieuwe bewegwijzering op alle bedrijventerreinen, een Service Beheerteam voor extra onderhoud en uitbreiding van bedrijventerreinbeveiliging. Ook is de communicatie en de samenwerking met de bedrijventerreinverenigingen sterk verbeterd en zijn de ondernemers enthousiast geraakt voor het gezamenlijk behalen van Terreinwinst.

De evaluatie over de eerste projectperiode laat zien dat het project succesvol is en belangrijk is voor de ontwikkeling van de stad. Ondernemers onderkennen dit en hebben dan ook aangegeven met Terreinwinst verder te willen. Op basis hiervan heeft het college van B&W besloten om ook de komende jaren in te zetten op kwaliteitsverbetering van de bedrijventerreinen en de raad gevraagd het begrote geld hiervoor beschikbaar te stellen. Dit bedrag komt boven op de 590.000, die de gemeente heeft gekregen voor Terreinwinst in het kader van Kompasgelden. Vanuit de belangenverenigingen van ondernemers op bedrijventerreinen wordt gewerkt aan het vergroten van het draagvlak en de organisatiegraad. Zo is op bedrijventerrein Hoendiep, een pilotproject binnen Terreinwinst, het aantal leden afgelopen jaren met circa 35% gestegen. Ook op andere terreinen doen zich dergelijke ontwikkelingen voor en is de insteek om meer en meer zaken gezamenlijk op te pakken. Een goed voorbeeld is de collectieve beveiliging die naast het bedrijvengebied Zuidoost nu ook op andere bedrijventerreinen gaat komen. Verder is ook duurzaamheid een belangrijk item. Op Hoendiep is een collectief afvalcontract in onderzoek en op Eemspoort krijgen nieuwe bedrijven een duurzaamheidscan aangeboden. Terreinwinst is dus niet alleen goed voor de ondernemer maar ook voor het milieu.

De komende jaren wordt versterkt ingezet op Terreinwinst, met name aan de uitvoeringskant. Zo wordt met Terreinwinst Korte Klappen in 2004 voor ca. 2 miljoen aan verbetervoorstellen gerealiseerd. Een half miljoen daarvan is gereserveerd voor realisering van speciale ondernemers-wensen. Verder zal het komende jaar ook de revitalisering van Winschoterdiep/ Eemskanaal starten en wordt geïnvesteerd in maatregelen op Hoendiep en Ulgersmaweg.

De gemeente Groningen heeft bij de start in 2002 gezegd de eerste stappen te zetten, als het gaat om investeringen in projecten en maakt dat hiermee waar. Van de ondernemers wordt nu verwacht dat zij op hun beurt te werken aan de verbetering van verouderde bedrijventerreinen door investeringen op hun eigen terrein. De gemeente wil binnenkort afspraken maken over het vasthouden van de kwaliteit en deze vastleggen in een convenant voor parkmanagement.