Partij van de Arbeid


Den Haag, 8 april 2004


Vragen van de leden Arib en Kalsbeek (PvdA) aan de minister van Justitie en minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport


1. Volgt u de rechtszaak inzake Lucy B waarin de verdachte ondermeer ten laste wordt gelegd moord op vier kinderen in het ziekenhuis?


2. Herinnert u zich de het voorstel van de PvdA 1) om bij alle overlijdensgevallen van minderjarigen een forensische arts in te schakelen? Worden forensische artsen bij overlijdensgevallen van minderjarigen in ziekenhuizen ingeschakeld? Zo nee, vindt er bij het overlijden van minderjarigen een intercollegiale toetsing plaats?


3. Herinnert u zich de schriftelijke vragen van het lid Arib 2) over gevallen van kindermishandeling met een dodelijke afloop waarbij niet vastgesteld wordt wat de doodsoorzaak is? Vindt u het aanvaardbaar dat nog steeds minderjarigen overlijden zonder dat een lijkschouwing aan te pas komt?


4. Wat hebt u sinds het verschijnen van het rapport richtlijnen bij het overlijden van minderjarigen tot nu toe gedaan? Vindt u het aanvaardbaar dat er sinds het verschijnen van dit rapport op 6 maart 2001 door uw beide departementen niets is ondernomen? Waarom bent u uw eerdere toezegging, namelijk dat u een standpunt zult formuleren op het rapport, niet nagekomen?


5. Klopt het dat u gegevens tot uw beschikking moet krijgen over de randvoorwaarden die vervuld dienen te zijn bij het invoeren van de richtlijnen alvorens u tot een brede aanpak overgaat? Hebt u deze gegevens over de randvoorwaarden inmiddels verzameld? Zo ja, waarom heeft de Kamer uw standpunt terzake nog niet ontvangen?


6. Deelt u de mening dat doordat niet vastgesteld kan worden wat de doodsoorzaak is van het overlijden van minderjarigen, de overheid en de samenleving geen beeld heeft van het aantal kinderen dat overlijdt als gevolg van geweld, mishandeling, moord? Vindt dit aanvaardbaar?


7. Deelt u de mening dat de overheid de plicht heeft acties te ondernemen om geweld tegen kinderen tegen te houden en het achterhalen van de doodsoorzaak van het overlijden van de kinderen een van de belangrijkste instrumenten is om sterfte onder kinderen als gevolg van geweld/mishandeling te bestrijden?


1 kamerstuk 27 410, nr.15


2.schriftelijke vragen Arib 2-9-2202 nr. 47