Gemeente Tilburg

Bezoekadres
Stadhuisplein 130

Postadres
Postbus 90155
5000 LH Tilburg

Doorkiesnummer
013 542 89 91
Faxnummer
013 542 93 09

Nummer
2004 045CS

Datum
8 april 2004

Vermindering van overlast en kleine criminaliteit

Gemeente Tilburg kandidaat voor project heroïneverstrekking

De gemeente Tilburg wil in aanmerking komen als experimenteergemeente voor verstrekking van heroïne aan zwaar verslaafden. Zij ziet dit als een cruciaal onderdeel van het veiligheidsbeleid. Onlangs is bekend geworden dat de rijksoverheid waarschijnlijk gaat besluiten om de eerdere proeven met verstrekking van heroïne uit te breiden. Tilburg wil aanspraak maken op behandelplaatsen en heeft Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) hierover benaderd. Wethouder Backx: "Tilburg is één van de eerste steden in het land die na een grondige doorlichting door een commissie o.l.v. prof. Dr. C. Fijnaut, is geadviseerd om de onveiligheid breed aan te pakken. Zwaar verslaafden zijn een essentieel onderdeel daarvan. Dit is een uitgelezen kans om iets te doen aan de niet aflatende stroom overlast, inbraken, diefstal die deels wordt veroorzaakt door verslaafden. De huidige opvang voor verslaafden is niet toereikend."

De uitbreiding van het experiment betekent dat verslaafden op medische indicatie hun heroïne ontvangen. Dit gebeurt gecontroleerd zodat een goede individuele begeleiding kan plaatsvinden. Tilburg kent ca. 500 harddrugsverslaafden. Niet voor alle verslaafden is verstrekking op medische indicatie zinvol. Voor 80 tot 100 van hen is dit echter wèl het geval. Voor deze groep wil Tilburg deze vorm van verstrekking organiseren.

In Tilburg zijn behalve de gemeente ook Traverse, Kentron en de GGZ betrokken bij verslaafdenzorg. In het hele land komen er behandelplaatsen voor waarschijnlijk 1000 verslaafden. Dat waren er tot nu 300. Het is nog niet helemaal duidelijk hoe de financiering wordt geregeld en wanneer met de uitbreiding van het project wordt begonnen. Hierover vindt later dit voorjaar overleg plaats in de 2e Kamer.

Voor de pers:
Concerncommunicatie: Frans Jan Lathouwers, tel 013 542 89 91 Communicatie Beleidsontwikkeling: Mascha Arts, tel 013 542 88 05


---- --