Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer Postbus 90801 2509 LV Den Haag der Staten-Generaal Anna van Hannoverstraat 4 Binnenhof 1a Telefoon (070) 333 44 44 2513 AA `s-GRAVENHAGE Telefax (070) 333 40 33

Uw brief Ons kenmerk
15-03-2004 ASEA/LIV/2004/20304 nr. 2030410390
Onderwerp Datum
Kamervragen van het lid Kant 8 april 2004

./. Hierbij zend ik u, mede namens de Minister van VWS, de antwoorden op de vragen van het lid Kant (SP) over koopkrachteffecten in de gezondheidszorg

De Minister van Sociale Zaken
en Werkgelegenheid,

(mr. A.J. de Geus)

Vragen van het lid Kant (SP) aan de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over koopkrachteffecten in de gezondheidszorg. (Ingezonden 12 maart 2004)


1
Wat vindt u van de conclusie van de `SP Minlijn' dat de achteruitgang van de koopkracht als gevolg van het kabinetsbeleid kan oplopen tot 12,5 procent?

In het najaar van 2003 is uitgebreid met de Kamer gesproken over de koopkrachteffecten van de maatregelen voor 2004. Daarop zijn aanvullende maatregelen genomen.
Uit de "SP Minlijn" komt onzekerheid naar voren over de effecten van de maatregelen die het kabinet voor 2004 heeft genomen. Dit betreft de vraag hoe hoog de nieuwe eigen bijdrage thuiszorg zal worden of hoeveel de compensatie via de belasting of de gemeenten kan worden. VWS, SZW en Financiën zijn eind februari een uitgebreide informatiecampagne gestart om er voor te zorgen dat mensen weten waar ze terecht kunnen voor compensatie.
Het verschil tussen de reacties op de "SP Minlijn" en de tijdens de begrotingsbehandeling gepresenteerde cijfers, wordt mogelijk verklaard uit het feit dat veel mensen nog geen rekening hebben kunnen houden met het effect van de compensatiemogelijkheden of omdat ze de effecten van de maatregelen vooralsnog te negatief inschatten.


2
Erkent u dat de stapeling van maatregelen in met name de gezondheidszorg kan leiden tot grote negatieve koopkrachteffecten?

Tijdens de begrotingsbehandelingen van VWS en SZW is de omvang van de koopkrachteffecten uitgebreid besproken. Dit heeft geresulteerd in extra middelen. Ten opzichte van dit beeld zijn er geen nieuwe effecten van maatregelen in de gezondheidszorg.


3
Vindt u dit voldoende signaal om op korte termijn onderzoek te doen naar de effecten in deze groep?

4
Bent u bereid om in lijn met de motie van der Vlies 2) `onverwijld' maatregelen te nemen om deze onrechtvaardige inkomenseffecten weg te nemen? Zo ja, welke? Zo neen, waarom niet?

Zoals toegezegd aan de Kamer naar aanleiding van de begrotingsbehandeling zal ik, met mijn collega's van VWS en Financiën, de inkomenspositie van chronisch zieken, gehandicapten en ouderen volgen. Hierbij zijn zowel de uiteindelijke uitwerking van de maatregelen in de zorg van belang, als de mitigerende effecten van het aanvullende pakket van 8 december jl (29.200 XV, nr.64).
Indien zou blijken dat groepen chronisch zieken, gehandicapten of ouderen, ondanks het extra pakket aan maatregelen zoals verwoord in mijn brief van 8 december 2003 onvoldoende bereikt worden, dan zal het kabinet zich nader beraden.