ABVAKABO FNV

ABVAKABO FNV neemt studenten serieus

Voor de tweede maal zet ABVAKABO FNV vanaf vandaag duizenden enquêtes uit onder studenten zorg en welzijn. Leerlingen in opleiding voor beroepen in onder andere ziekenhuizen, kraamzorg, maatschappelijk werk en jeugdzorg ontvangen een enquete. De grootste vakbond in zorg en welzijn wil weten hoe studenten denken over hun opleiding, welke knelpunten er zijn en hoe die kunnen worden opgelost. Projectmedewerker Natasja Groenewold: 'We vewachten er echt veel van ja, tot nu toe krijgen we echt positieve reacties van studenten en docenten.'

De enquête wordt uitgezet onder MBO-studenten op ROC's die leren voor de verplegende, verzorgende en agogische beroepen in bijvoorbeeld de thuiszorg, kinderopvang of een verpleeg- of verzorgingshuis. Ook HBO-studenten kunnen de enquete invullen. De bond verwacht veel reacties van studenten SPH, MWD en HBO-V.
ABVAKABO FNV heeft in 2002 ook een enquête gehouden. Een terugkerend onderwerp is de (externe) stage. Zowel voor studenten die een stage volgen via de Beroeps Opleidende Leerweg (de BOL-ers), als voor leerlingen die leren en werken volledig combineren (de BBL-ers), blijft dit een punt van aandacht. ABVAKABO FNV wil weten hoe het er nu voor staat met de stagevergoedingen, de begeleiding en het vinden van een geschikte plek om het beroep te leren.

De enquête wordt gestuurd naar scholen, naar leden van ABVAKABO FNV en is te vinden op de website van de bond
(www.abvakabo.nl/zorgenwelzijn). In september maakt ABVAKABO FNV de resultaten van de enquête bekend. De bond probeert daar concrete acties aan te verbinden. 'Sommige zaken kunnen we oplossen in CAO-afspraken, andere dingen vergen een andere aanpak', zegt Groenewold. 'Wanneer bijvoorbeeld blijkt dat veel studenten niet op de hoogte zijn van de voor hen geldende afspraken in de CAO zullen we onze communicatie moeten aanpassen'.

MEER INFORMATIE:
ABVAKABO FNV is de grootste vakbond in de publieke sector. De ruim 360.000 leden werken in de zorg- en welzijnssector, de (geprivatiseerde) overheid, de onderwijs- en onderzoekssector en bij de sociale werkvoorziening of in het kader van de gesubsidieerde arbeid.

De enquete is te vinden op de website van ABVAKABO FNV. Wilt u informatie over de activiteiten van ABVAKABO FNV voor studenten en scholieren, over stagebeleid of over ABVAKABO FNV in zorg en welzijn, kijk op www.abvakabo.nl of neem contact op met:

Natasja Groenewold projectmedewerker (079) 3536474 Annemarie Vonk voorlichter (079) 3536319 (06) 53362330


08 apr 04 13:38