Socialistische Partij

Betrokkenheid Van der Hoeven bij HBO-fraude aan de orde bij behandeling `Schutte'


08-04-2004 * De SP wil minister van onderwijs Maria van der Hoeven (CDA) aan de tand voelen tijdens de behandeling van het rapport van de Commissie Schutte, nu zij in verband is gebracht met een concreet geval van HBO-fraude. Van der Hoeven was in een vorige functie verantwoordelijk voor een hogeschool die in totaal 2,3 miljoen euro onterechte overheidssubsidie incasseerde.

De SP zal bij de behandeling van het rapport Schutte de eventuele betrokkenheid van de minister aan de orde stellen. Daarbij gaat het om de vraag welke `creatieve bekostigingsregels' OCW zelf toe liet, en van welke `creatieve bekostigingsregels' die nu als fraude worden gedefinieerd, Van der Hoeven toen als Kamerlid en HBO-bestuurslid zelf op de hoogte was.

De overtredingen heeft de commissie Schutte, die de afgelopen elf maanden het gesjoemel met bekostigingsregels in het hoger onderwijs en mbo heeft onderzocht, begin deze week vastgesteld. Het gaat om de Technische Hogeschool Rijswijk. Het bevoegde gezag over deze school was de stichting Katholiek Hoger Onderwijs Zuid-Holland, waar Maria van der Hoeven van april 1999 tot juni 2002 bestuurslid was. Van der Hoeven zegt niet inhoudelijk en in besluitvormende zin verantwoordelijk te zijn geweest.

De SP is van mening dat commissie Schutte slechts het technische deel van de HBO fraude heeft onderzocht. Er is een parlementaire enquête nodig om de eventuele betrokkenheid en verantwoordelijkheid van OCW en HO bestuurders, zoals van der Hoeven destijds, te onderzoeken.