KENNISNET / SURFNET

Kennisnet en SURFnet ontwikkelen educatieve internetdiensten

Zoetermeer, Utrecht, 8 april 2004

SURFnet en Kennisnet gaan hun krachten bundelen om internetdiensten te ontwikkelen voor het Nederlandse onderwijs. Deze diensten bouwen voort op de centrale voorziening voor internetdiensten die Kennisnet in samenwerking met SURFnet met ingang van 1 januari 2004 voor scholen voor basisonderwijs, voortgezet onderwijs en het beroeps- en volwassenenonderwijs heeft ingericht. Met deze samenwerking kan de gebundelde innovatiekracht van beide organisaties optimaal worden ingezet voor het gehele Nederlandse onderwijs.

Kennisnet en SURFnet gaan gezamenlijke educatieve internetdiensten ontwikkelen voor het gehele onderwijs. Het gezamenlijke programma richt zich vooral op het realiseren van breedbandige educatieve internettoepassingen en het wegwerken van belemmeringen die het gebruik daarvan in de weg staan. Het gebruiksvriendelijk aanbieden en een op de doelgroep gerichte benadering zullen centraal staan in deze toepassingen. Staatssecretaris Medy van der Laan heeft voor 2004 middelen beschikbaar gesteld om de eerste fase van het programma uit te voeren.

Het nieuwe programma bestaat uit vier onderdelen:
- het zodanig inrichten en aanbieden van bestaande diensten van beide organisaties dat deze direct inzetbaar worden voor alle onderderwijssoorten, van bassischool tot wetenschappelijk onderwijs. Zo worden de zoekmogelijkheden van beide organisaties gekoppeld, evenals de autorisatie/authenticatiediensten Entree (van Kennisnet) en A-select (van SURFnet);

- het ontwikkelen en uitwerken van innovatieve educatieve diensten die de mogelijkheden van breedband voor het onderwijs benutten, zoals onderwijs-tv via het internet, online-samenwerken, internet-video, educatieve games en (onderwijs) simulaties die competentiegericht leren ondersteunen;

- het wegnemen van obstakels die de breedbandige toegang van scholen belemmeren, bijvoorbeeld door aan te haken bij lokale glasvezelinitiatieven en door middel van vraagbundelingsprojecten met onderwijsinstellingen en andere non-profit organisaties;
- het ontwikkelen van diensten voor scholen die een eenvoudig en veilig gebruik van internet en nieuwe educatieve diensten mogelijk maken, zoals software en instructies voor internet gebruik.

Inmiddels zijn de eerste resultaten van de samenwerking al zichtbaar. Met enkele scholen voor voortgezet onderwijs worden voorbereidingen getroffen voor een pilot waarin de scholen kunnen beschikken over onbelemmerde breedbandtoegang tot het internet, zodat ze de educatieve mogelijkheden hiervan kunnen verkennen.

Over SURFnet en Kennisnet

SURFnet
SURFnet is het Nederlandse computernetwerk voor hoger onderwijs en onderzoek, dat ruim 150 instellingen voor hoger onderwijs en onderzoek met elkaar en met de rest van de wereld verbindt. Om voorop te kunnen blijven lopen, werkt SURFnet voortdurend aan het verbeteren van de infrastructuur en het ontwikkelen van nieuwe toepassingen, waardoor gebruikers sneller en beter toegang krijgen tot nieuwe internetdiensten. Meer informatie vindt u op www.surfnet.nl.

Stichting Kennisnet
Kennisnet is dé publieke internetorganisatie van en voor het basis, voortgezet en beroepsonderwijs. Kennisnet levert toegankelijke, educatieve content en onderwijsinformatie voor leerkrachten, leerlingen en ouders. Daarnaast stimuleert Kennisnet de inzet van ICT in onderwijsprocessen door technische hulpmiddelen en praktische ondersteuning te bieden voor verschillende (innovatieve) leer- en werkvormen. Meer informatie vindt u op www.corporate.kennisnet.nl.