Levenslang voor tweevoudige moord en poging tot doodslag
Bron: Rechtbank Maastricht

Datum actualiteit: 8-04-2004

De rechtbank veroordeelt de 31-jarige Olaf H. overeenkomstig de eis van de Officier van Justitie tot levenslange gevangenisstraf.

De rechtbank acht bewezen moord op J. Zwakhalen en R. Zwakhalen-Westerop, alsmede poging tot doodslag op hun kleinkind A.R.G. Ubachs. Anders dan de raadsman acht de rechtbank uitgesloten dat een ander dan verdachte bij de schietpartij betrokken is geweest. De raadsman heeft het standpunt ingenomen dat de verklaring van de minderjarige getuige niet voor het bewijs mag worden gebruikt. De rechtbank deelt dit standpunt niet, omdat deze verklaring op essentiële punten overeenstemt met de verklaringen van andere getuigen.

De rechtbank is tot het opleggen van bovengenoemde straf gekomen, omdat het om zeer ernstige feiten gaat, die plaatsvonden op klaarlichte dag in een woonwijk en gepleegd zijn ten opzichte van mensen die nietsvermoedend hun dagelijkse bezigheden uitoefenden. Door deze feiten is veel leed toegebracht aan de nabestaanden van het echtpaar Zwakhalen, het kleinkind die van de gevolgen van de schietpartij nooit meer volledig zal herstellen, haar ouders en haar verdere familie. Voorts is de rechtsorde ernstig geschokt en zijn door deze feiten bij de burgers grote gevoelens van angst en onveiligheid teweeg gebracht.

De rechtbank kan enkel gissen naar de motieven van verdachte, die door deze daden blijk van heeft gegeven geen respect op te brengen voor het leven van anderen. De rechtbank moet er rekening mee houden dat hij op enig moment nogmaals een dergelijk feit zal begaan.

Gelet op deze omstandigheden en de uitzonderlijke ernst van de feiten komt de rechtbank tot het oordeel dat de verdachte geen andere straf dan een levenslange gevangenisstraf dient te worden opgelegd.

Ga naar betreffende uitspraak met nummer: AO7295

Zie het origineel