Ingezonden persbericht


P E R S M E D E D E L I N G

Brussel, 8 april 2004

Ook Europese Commissie buigt zich over dossier Zuidelijk Eiland
---

Na de bouwinspectie enkele weken geleden, heeft nu ook de Vlaamse milieu-inspectie een proces-verbaal opgemaakt wegens het storten van verontreinigde baggerspecie in de oude kanaalarm tussen het oostelijk en het westelijk deel van het Zuidelijk Eiland tussen Bornem en Puurs. Groen! reageert verontwaardigd. Intussen geeft ook de Europese Commissie gevolg aan een klacht over het Zuidelijk Eiland, zowel over het opvullen van de oude kanaalarm met vervuilde specie, als over de onteigeningsbeslissing van minister Bossuyt inzake het aanleggen van een ontsluitingsweg doorheen het Europees Habitatrichtlijngebied.

De Europese Commissie heeft enkele weken geleden een vraag om informatie gesteld aan het Vlaams gewest, wat de eerste stap is in een eventuele procedure van ingebrekestelling. Zij zal zich binnen enkele weken een eerste keer over het dossier buigen. Het gaat om een 3 drieledige klacht:
* het indienen van een bouwdossier voor industrialisatie zonder 'passende beoordeling'
* de onteigeningsbeslissingen van minister Bossuyt doorheen Europees Habitatrichtlijngebied
* opvulling van een oude kanaalarm met vervuilde specie Groen! ijvert al jaren voor het behoud van het zuidelijk eiland als natuurgebied. Groen! was dan ook zeer verheugd toen vorig jaar toenmalig Vlaams minister van leefmilieu Vera Dua het oostelijk gedeelte van dit gebied aankocht om te beschermen als natuurgebied, en om als bijkomende buffer te fungeren voor de aangrenzende woonkernen.

Vlaams parlementslid Johan Malcorps heeft vorige maand reeds uitgebreid geïnterpelleerd in de commissie Leefmilieu en Openbare Werken over de beslissing van minister Bossuyt om het oostelijk natuurgebied, in april 2003 door Vera Dua onteigend, deels overlappend te onteigenen. Hieruit bleek dat de zienswijze van de respectievelijk bevoegde ministers duidelijk verschillend is aangaande de al dan niet-naleving van de Europese richtlijnen en het decreet op het natuurbehoud.

Groen! wil dat de NV Zeekanaal de vervuilde specie onmiddellijk verwijdert en de oude kanaalarm weer in zijn oude staat herstelt. Het is niet aanvaardbaar dat de NV Zeekanaal, een Vlaamse Openbare Instelling onder de voogdij van Vlaams minister Bossuyt (sp.a), een loopje neemt met Vlaamse en Europese milieuwetgeving. De Rupelstreek heeft in de jaren '70 en '80 al meer dan zijn rechtmatig aandeel te verwerken gekregen inzake het volstorten van kleiputten met afval. Groen! vraagt ook dat minister Bossuyt zijn onteigeningsbesluiten intrekt, en de wettelijke procedures in relatie tot de Europese richtlijnen correct en volledig volgt. Johan Malcorps zal na het paasreces minister Bossuyt over de beide dossiers interpelleren.

Groen! blijft pleiten voor een maximale groene toekomst voor het zuidelijk eiland. Natuurwaarden en zachte recreatie met groene en sociale werkgelegenheid kunnen hier hand in hand gaan. Groen! wil niet dat zware industrie de leefkwaliteit in de omliggende dorpskernen ondermijnt.

Vera Dua, voorzitter Groen!
Johan Malcorps, Vlaams volksvertegenwoordiger 0495 27 59 65 ...............................................
Persdienst Groen!
Sylvie Fabré, persverantwoordelijke
Sergeant De Bruynestraat 78-82, 1070 Anderlecht
tel 02 290 91 46 fax 02 290 91 47
gsm 0476 99 97 13
e-mail pers@groen.be