Amsterdam Airport Schiphol

Schiphol Group sluit managementcontract met Aruba Airport Authority

Persbericht / Press Release                                   
Schiphol,                                                     
8 april 2004                                                  
Aruba Airport Authority en Schiphol Group gaan tot eind 2007 samenwerken om de commerciële en operationele activiteiten van de Arubaanse luchthaven, Koningin Beatrix Airport, een extra impuls te geven. Gisteren hebben Schiphol International, de internationale divisie van Schiphol Group, en Aruba Airport Authority hiervoor een Strategische Samenwerkings Overeenkomst getekend.

Onderdeel van de overeenkomst is dat Schiphol Group op tijdelijke basis het management van Koningin Beatrix Airport zal versterken. De ondersteuning van Schiphol zal er vooral op gericht zijn de commerciële mogelijkheden van Reina Beatrix Airport optimaal te benutten en de luchthaven een belangrijker rol voor de economie op het eiland te laten vervullen. De specialisten van Schiphol Group gaan de Arubaanse luchthaven assisteren om zich te ontwikkelen tot één van de meest toonaangevende luchthavens van het Caribische gebied. Nu al is Aruba een van de meest populaire vakantiebestemmingen in die regio. Goede luchthavenfaciliteiten kunnen het toeristische en zakelijke reisverkeer van en naar het eiland verder stimuleren. Het contract laat de mogelijkheid open voor verlenging van de samenwerking.

Schiphol Group CFO Pieter Verboom toonde zich verheugd bij de ondertekening van de overeenkomst: "We zijn er trots op dat we kunnen meewerken om Reina Beatrix Airport commercieel en financieel sterker en voor reizigers een nog plezieriger luchthaven te maken. Amsterdam Airport Schiphol is in de hele wereld bekend om haar AirportCity formule, waarbij de wensen van de reizigers centraal staan. We zijn erg blij dat we onze expertise nu kunnen toepassen in een voor Nederland zeer bijzondere omgeving".

In 2003 reisden circa 1,5 miljoen passagiers via Aruba Airport; 120.000 daarvan vlogen van en naar Schiphol . Ook voor Nederlandse reizigers is het een belangrijke bestemming; er zijn op dit moment per week 5 rechtstreekse vluchten van Schiphol naar Aruba.

034-2004/mb

---- --
Achtergrondinformatie Aruba Airport International 'Koningin Beatrix'

Aruba
Het eiland Aruba ligt midden in het Zuid-Caribisch gebied. Aruba is onderdeel van het Koninkrijk der Nederlanden, met een zogenaamde 'Status Aparte'. Aruba is zelf verantwoordelijk voor alle interne aangelegenheden, dus ook de luchthaven. Alleen beleid met betrekking tot defensie en buitenlandse zaken vallen onder verantwoordelijkheid van Nederland. Andere eilanden die deel uit maken van het Koninkrijk der Nederlanden in het Caribisch gebied zijn Bonaire, Curacao, St. Maarten, Saba en St. Eustatius, tezamen de Nederlandse Antillen genoemd. Alle eilanden zijn geliefd bij toeristen. Aruba is zelfs bijzonder populair bij vakantiegangers vanwege de goede hotels en de prachtige stranden. Het eiland richt zich vooral op de Amerikaanse toeristenmarkt. Niet alleen zijn er veel vluchten vanuit de USA, Aruba wordt ook dagelijks aangedaan door cruiseschepen uit de Verenigde Staten en Zuid-Amerika.

De meeste inwoners van Aruba spreken Nederlands. Ook Engels en Papiamento zijn voertalen.

Aruba ligt circa 24 kilometer ten noorden van Venezuela. Het eiland heeft ruim 70.000 inwoners. Deze zijn vooral werkzaam in het toerisme, de goederenoverslag, bij de olieraffinaderij en in mindere mate in de landbouw, veeteelt en visserij. Het eiland importeert ruwe olie, en exporteert raffinageproducten, chemische producten, landbouw- en veeteeltproducten, en machines.

De hoofdstad van Aruba is Oranjestad, met ruim 20.000 inwoners. Bij Oranjestad ligt ook de luchthaven van Aruba; Koningin Beatrix Airport of Aeropuerto Internacional Reina Beatrix.

Aeropuerto Internacional Reina Beatrix
In 2003 circa bijna 1,5 miljoen personen via Koningin Beatrix Airport; 120.000 passagiers vlogen van en naar Schiphol. Op dit moment zijn er 5 vluchten per week van Schiphol naar Aruba. Koningin Beatrix Airport wordt geëxploiteerd door Aruba Airport Authority N.V., 100% eigendom van de regering van Aruba.

Klaar voor de toekomst
Koningin Beatrix Airport is in september 2000 gestart met een ambitieus uitbreidingsplan. Inmiddels heeft de luchthaven twee vertrekhallen; een voor verkeer naar de Verenigde Staten en een hal voor verkeer naar andere bestemmingen. De aankomsthal ligt tussen beide vertrekhallen in. Aruba Airport heeft één landingsbaan. Het platform telt 16 opstelplaatsen. Met de bestaande faciliteiten kan de luchthaven groeien tot zo'n 2,6 miljoen passagiers per jaar.

---- --
Voor informatie: pressoffice@schiphol.nl