Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Financiën

Persbericht ministerraad
8 april 2004

KABINET SCHRAPT 3 MILJARD EURO AAN ADMINISTRATIEVE LASTEN

De ministerraad heeft ingestemd met een eerste pakket aan maatregelen die de administratieve lastendruk voor bedrijven met 3 miljard euro zal verminderen. In het kabinetsplan Aanpak administratieve lasten dat door de ministers van Financiën en Economische Zaken namens het kabinet naar de Tweede Kamer is gestuurd, wordt met ruim 130 verschillende maatregelen het mes gezet in het woud van regels en de administratieve rompslomp die daar voor bedrijven uit voortvloeit. Het bedrijfsleven zelf is betrokken bij de totstandkoming van de maatregelen.

De totale omvang van de administratieve lasten bedraagt 16,4 miljard euro. De voorstellen waarmee het kabinet in deze eerste fase komt, betekenen een vermindering van de administratieve lasten met 18 procent. Het kabinet heeft in het regeerakkoord afgesproken dat de administratieve lasten met een kwart omlaag moeten. Om die doelstelling te bereiken is een tweede pakket maatregelen in de maak waarover bij het verschijnen van de Miljoenennota 2005 meer bekend zal worden.

Het kabinetsplan schetst een beeld op hoofdlijnen. De ministers van VWS, VROM, SZW, JUS, LNV, V&W, OCW, EZ en FIN zullen ieder een gedetailleerde toelichting aan de Tweede Kamer sturen. De voortgang van de kabinetsbrede doelstelling om de administratieve lasten te verminderen is voortaan vast onderdeel van de begrotingscyclus en komt onder meer terug bij de Verantwoordingsdag in mei en op Prinsjesdag bij de Miljoenennota en de departementale begrotingen.

RVD, 08.04.2004