Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Persbericht ministerraad
8 april 2004

KABINET KIEST VOOR VEILIGHEIDSREGIO'S

Het beheer van de diverse veiligheidsdiensten wordt meer op regionaal niveau georganiseerd. Dit moet in 2006 zijn geregeld. De besturen van de brandweer en de GHOR (Geneeskundige hulpverlening bij ongevallen en rampen) worden samengevoegd tot één hulpverleningsbestuur. Dit bestuur moet samenwerkingsafspraken maken met het regionale bestuur van de politie om de gecoördineerde voorbereiding op gezamenlijk optreden tijdens een crisis te verbeteren. Het regionale bestuur krijgt doorzettingsmacht en hoeft zijn besluiten niet langer voor te leggen aan de deelnemende gemeenten. Brandweerpersoneel vanaf een bepaalde schaal of functie komt in regionale dienst.

Dit blijkt uit de kabinetsreactie op het ROB-advies Veiligheid op niveau: een bestuurlijk perspectief op de toekomst van veiligheidsregio's. De ministerraad heeft op voorstel van minister Remkes van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, mede namens minister Hoogervorst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van de kabinetsreactie.

Het kabinet houdt vast aan het uitgangspunt dat de voorbereiding op rampenbeheersing een taak is van het lokale bestuur en dat het gezag over het optreden bij crises bij de burgemeester berust. Het beheer over de hulpverleningsorganisaties zou echter - meer dan nu het geval is - verplicht op regionaal niveau moeten worden georganiseerd.

Hieraan gekoppeld zal ook de positie van de regionaal commandant brandweer worden versterkt. Voor een goede operationele inzet moet hij de beschikking hebben over voldoende eenheden. Het landelijk management development programma voor brandweerofficieren wordt verder verbeterd.

Het kabinet zal vaststellen welke taken verplicht op regionaal niveau moeten worden uitgevoerd. Het gaat onder meer om multidisciplinaire taken die gericht zijn op rampenbeheersing, zoals het verplicht adviseren van de gemeentebesturen voor welke objecten een rampbestrijdingsplan moet worden opgesteld. Verder vindt het kabinet dat in ieder geval het personeel van de brandweer vanaf een bepaalde rang en functie in dienst van de regio moet treden. Het gaat daarbij tenminste om leidinggevenden.

De huidige manier van financiering blijft gehandhaafd. Financiering door gemeenten is daarbij het uitgangspunt. De gemeentelijke financiering van het verplichte regionale basisniveau moet echter wel verzekerd zijn. Medio 2005 wordt bezien of de door het kabinet voorgestelde opzet werkt.

RVD, 08.04.2004