Ministerie van Defensie




---


---

Foto: Koppel vuursteenpistolen door Gerrit Lasonder jr Utrecht 1710-1720 (Casper van Bruggen)

Unieke wapenexpositie in legermuseum

8-4-2004 15:03:00

Sinds 31 maart blikt het Legermuseum in Delft terug naar de Gouden Eeuw. De unieke expositie Meesterwerk, Hollandse Vuurwapens uit de Gouden Eeuw belicht de belangrijke rol die de Nederlandse vuurwapenfabricage in Europa speelde tijdens de 17^deen 18^deeeuw.

Ook de bijzondere stijl, elegantie, versieringskunst en techniek van de Nederlandse geweermakers komen naar voren. In een schatkameropstelling zijn ruim honderd ambachtelijk gemaakte en rijk uitgevoerde geweren en pistolen te zien uit de collectie van de befaamde verzamelaar H.L. Visser. Het Rijksmuseum kocht de collectie-Visser in 2002; nu is voor het eerst in Nederland een groot aantal voorwerpen daaruit te bewonderen. Meesterwerk maakt de komende jaren permanent deel uit van de basisexpositie van het Legermuseum.

Tijdens de Gouden Eeuw was de Nederlandse vuurwapenfabricage toonaangevend in Europa. De Tachtigjarige Oorlog vormde het begin van de nationale wapenindustrie. Prins Maurits probeerde niet alleen eigen wapensmeden binnen de landsgrenzen te houden, maar ook de vestiging van geweermakers uit allerlei Europese gebieden te bevorderen. De wapenindustrie kreeg zon omvang, dat er op grote schaal werd geëxporteerd. Het betrof voornamelijk massaproductie van munitiewapens voor de troepen, maar het kwam ook voor dat geweermakers op bestelling kwaliteitsproducten leverden.

Na een aanvankelijke oriëntering op buitenlandse voorbeelden, ontstond in de loop van de 17^deeeuw het typisch Nederlandse geweer: slank van vorm en zeer licht van gewicht. In de versiering volgden wapenmakers vooral trends uit het buitenland, maar tot in de 18^eeeuw ontwikkelden zij ook eigen Nederlandse elementen.
Foto: Koppel vuursteenpistolen met massief ivoren laden en kolven, door Jean-Louroux, Maastricht 1665-1670 (Casper van Bruggen)